DELA
Foto: Stefan Öhberg

Regiontränare hyllar åländsk ungdomssatsning

FOTBOLL. Åländsk ungdomsutveckling är på uppgång. Det menar Finlands bollförbunds Teemu Eskola, regiontränare i västra Finland.
– På Åland gör man enorma framsteg. Se bara på antalet talanger man producerar år för år, säger Eskola.

Västra Finland är en av fem fotbollsregioner i landet. Förutom Åland ingår Åbo, Tammerfors och Björneborg.
Regionens totala upptagningsområde omfattar 35 000 fotbollsspelare, varav 1 000 ålänningar. Enligt Teemu Eskola, regiontränare för västra Finland och assisterande tränare i P17-landslaget, ligger den åländska ungdomsutvecklingen i framkant.
– Sedan den gyllene årskullen 1983 (exempel: Tommy Wirtanen, Jani Lyyski och Daniel Sjölund) har Åland inte producerat särskilt många ligaspelare. Det finns en handfull undantag men sammantaget har talangerna lyst med sin frånvaro, säger Eskola och fortsätter:
– Men så är det inte längre. Nuförtiden är Åland ett föredömme, som kontinuerligt producerar framtidslöften. Återväxten är bra.
Eskola räknar upp några exempel:

På frammarsch

– Bland 97:orna har vi Thomas Mäkinen (AC Renate) och Marc Nordqvist (IFK). Bland 99:orna Joel Mattsson (IFK) och Petter Hemming (IFK). Och bland 01:orna Joel Karlström (IFK).
Också årskullarna 02 och 03 ser lovande ut för åländsk del, menar Eskola. Varje säsong avslutas nämligen med en regioncup i Eerikkilä där 80 av landets bästa 15-åringar gör upp. I år (7–9 december) är det 02:ornas tur och i västra Finlands 20-mannatrupp ingår två ålänningar: Robbie Moliis och Morgan Sundborg.
– Ser man till hela upptagningsområdet för västra Finland står Åland i förhållandet en av 35. Således borde Åland ha ungefär en spelare med i regioncupen vartannat år.

Läs hela artikeln i tisdagens Nya Åland.