DELA

Golf på schemat i Rangsby

GOLF. Tidigare kom skolan till golfbanan.
Nu kommer golfen till skolan i ett pilotprojekt.
– Det var roligt, men lite svårt, säger Rasmus Sundborg, 13.

Ålands golfklubb vill få fler ungdomar att börja med sporten. Därför besöker de, i ett pilotprojekt, skolor som ligger nära föreningens banor för att berätta om golf och även låta barnen pröva på lite enklare lekfulla varianter av sporten.
– Vi försöker få en helhet. Det blir lite som golf på riktigt egentligen, säger Chris Waldron, instruktör och Head Pro i klubben.


Plastklubbor
I torsdags var det dags för eleverna i femte- och sjätteklassen på Rangsby skola i Saltvik att få sig en gympalektion i golf. Barnen tränade med plastklubbor, så kallade snaggklubbor, och med kardborrebollar skulle de försöka pricka målen.
– Det gör det mycket enklare att träffa bollen, och det är mycket roligare för dem. Sedan när de blir bättre går vi naturligtvis över till riktiga klubbor, säger Chris Waldron.
Han och Tomas Storgård, från klubbens elit- och ungdomskommitté, styrde upp två övningar. Den ena gick ut på att barnen skulle träffa pilkastningsliknande tavlor medan den andra handlade mer om precision.
– Det motsvarar två olika slag i golf. Den med tavlan motsvarar ett utslag eller ett inspel mot green med full sving. Och sedan har vi den andra övningen med flaggorna och ringarna, som motsvarar greenen och flaggan på greenen. Den är mer målfixerad och handlar mer om känsla.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: Erkki Santamala