DELA

Germundö Alpin håller stängt hela vintern

SKIDNING. Trots att det ligger ett tjockt täcke snö över Åland och skidsäsongen kommit i gång på allvar blir det ingen öppning för Germundö Alpin den här säsongen. Och risken finns att slalombacken i Saltvik förblir stängd även kommande vintrar.
– Det känns verkligen motigt, men det blir ingen öppning i vintern. Får vi inte in mer pengar ser det även mörkt ut i framtiden, säger ordförande Geir Lundberg.
Flera decimeter snö har fallit över Åland sedan strax innan jul. Och i längdskidspåren är det full aktivitet sedan länge. I Germundö Alpins slalombacke i Saltvik däremot lyser skidåkarna med sin frånvaro. För trots att de vintriga förhållandena verkar ideala har slalombacken inte resurser att hålla öppet.
– Visst har det kommit mycket snö men det är inte särskilt mycket att åka slalom på, det krävs mer snö för det. Men snökanonerna och annan utrustningen vi har är inte tillräcklig, och vi har inte de resurser som krävs för att hålla backen öppen, säger Germundö Alpins ordförande Geir Lundberg.

Pengarna kom för sent
Efter några snöfattiga år då backen tvingats hålla stängt, börjar pengarna ta slut i föreningen. För att kunna hålla öppet den här säsongen ansökte de i våras om bidrag för att kunna köpa nya snökanoner och förbättra backen.
De beviljades också 9.910 euro i bidrag av Landskapsregeringen. Men enligt Lundberg var det 40.000 mindre än vad som hade behövts. Dessutom betalades pengarna ut alldeles för sent på året för att kunna användas den här säsongen.
– För att få anläggningen i skick skulle vi behövt pengarna i somras eftersom det är då man måste börja gräva och fixa med underlaget, säger Lundberg.
– Men med facit i hand, nu när det kommit så mycket snö, skulle vi nog fått in bra med pengar den här säsongen om vi hade haft öppet, fortsätter han.
Helt barskrapad är inte föreningen än men de vågade inte använda upp sina sista pengar till underlagsarbetet innan bidraget var utbetalt.
– Det finns fortfarande lite pengar på kontot. Men bränner vi dem så måste vi i styrelsen betala lånen med våra egna pengar och det känns inte så bra, säger Lundberg.

Slut på nödlösningar
Germundö Alpin har nu alltså fått drygt 9.000 euro i stöd, men mer resurser krävs för att de ska ha en möjlighet att kunna öppna nästa säsong. Lundberg ska nu se över om det går att få utökat stöd annars är han rädd för att det blir slutet för slalombacken som öppnades för första gången 1981.
– Det ser mörkt ut om det inte blir någon ändringar med bidrag eller sponsorpengar. Det tär på kapitalet att inte kunna ha backen öppen, men vi har gjort så många nödlösningar tidigare år och det håller inte en säsong till, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax