DELA

Gasen i botten för Wiss på FM

FRIIDROTT. Löparbanorna på WHA ligger sedan länge begravda under ett tjockt täcke snö och till Eckeröhallen är det långt att köra. Därför snör Hanna Wiss på sig löparskorna i Miramargaraget i Mariehamn.
– Det brukar nog kännas i benen dagen efter man tränat här, men det är bättre än att springa utomhus, säger hon.
Hanna Wiss laddar för fullt inför senior-FM som avgörs i helgen. Då ska hon tävla på favoritsträckan 200 meter och förberedelserna kunde ha varit bättre. Friidrottarna brukar träna på löparbanorna i Idrottsparken, men vintervädret har satt käppar i hjulet i år.
– Tidigare har det kanske rört sig om någon vecka som vi inte kunnat träna på WHA. Då har vi kört i vatten eller så har vi plogat upp en bana själva. Men i år har de ju skidspår där så nu går det inte, säger Wiss.
I stället tränar friidrottarna inomhus, både i Eckerö- och Vikingahallen. Men vägen till Eckerö är lång och därför har Wiss hittat ett annat ställe att träna på: I Miramargaraget.
– Tidigare generationers friidrottare har tränat i Sittkoffgaraget. Därifrån fick vi idén att träna här.

Få bilar
Wiss berättar att friidrottarna kommer till Miramargaraget ungefär en kväll i veckan. Då står det få bilar parkerade där och har de tur går det bra att springa en nästan 180 meter lång sträcka längs med ytterväggarna på garaget.
– Vi börjar där borta och så springer vi ungefär 80 procent av maxfart längs långsidan, saktar in i kurvan och sedan accelererar vi igen när vi kommer ut på andra långsidan, visar Wiss.
Det hårda betonggolvet är förstås inte optimalt att springa på, och Wiss konstaterar att det känns i benen dagen efter träning.
– Det brukar kännas i vaderna, de får ta ganska hårda smällar. Kurvorna är ganska branta också, men det är i alla fall bättre än att springa utomhus.

Bra tider
Och säga vad man vill om träningsanläggningen – dåliga tider resulterar den inte i. Wiss har för första gången kommit under 7,90 sekunder på 60 meter den här vintern, och hon säger själv att hon äntligen börjar hitta den start som hon så länge letat efter på sträckan.
– Men vi har ändrat vår styrketräning också. Det är nog mycket det som gör att tiderna blivit bättre.
Nu i helgen är det dags att se om tiden kan slipas även på 200 meter. Då är det dags för senior-FM och Wiss hoppas förstås på fina resultat.
– Jag brukar ha som målsättning att sätta personligt rekord men det kommer nog att bli svårt. Banorna i Åbo är jättesvåra. Så mest ser jag senior-FM som en chans att vänja mig vid stora mästerskap. Jag vill skaffa mig rutin så att jag vet vad det handlar om ifall jag någon gång kommer dit med en chans att prestera bra.

Medaljhopp
Det riktigt stora målet för vintern är istället junior-FM som avgörs nästa helg. Då är Wiss anmäld på 60 meter, 200 meter och längdhopp.
– Men går jag vidare i 60 eller 200 kan det bli så att jag låter bli längdhoppet.
Störst förväntningar har Wiss vad gäller 200-metersloppet.
– Där skulle det sitta fint med en medalj. På 60 meter jagar jag nog bara mina egna tider. Där har jag nog ingen chans på medalj och jag är glad om jag tar mig till final.
Längdhoppet då?
– Jag tränar ju aldrig längdhopp utan tävlar bara i det. Jag börjar nog inse att om jag ska ha en chans att göra bra resultat måste jag börja träna längdhopp. Tekniken börjar bli rostig. Men längdhoppet är också väldigt mycket en dagsformsgren, man ska vara glad för att göra bra resultat i längd.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax