DELA

Funktionärer behövs till PAF Open

BEACHVOLLEY. De stora pusselbitarna är på plats inför PAF Open. Biljetterna är nästan slutsålda, Ålands genom tiderna största läktare är planerad och 1.500 ton sand är beställt.
– Men vi behöver fler funktionärer, säger Terese Flöjt från arrangörskommittén.
Om mindre än en månad smäller det. Den 14:e augusti äntrar beachvolleybollens världselit planerna på Åland, tillsammans med ett uppbåd av media och åskådare. Arrangemanget är enormt och de som håller i trådarna är den Lokala Organisationskommittén, som har jobbat sedan april för att få allting att klaffa.
– De stora bitarna är på plats, nu återstår en hel massa detaljer att stöta och blöta, säger Lennart Johansson, kommitténs ordförande.
En av de detaljerna är att samordna de fler än 300 volontärer som ska arbeta som funktionärer. Just nu är cirka 270 personer klara, så ett femtiotal till behövs. Arbetsuppgifterna kan vara allt ifrån chaufför och publikvärd till sandutjämnare, bollkalle och säkerhetsvakt.
– Ungefär 150 av dem som anmält sig hittills är ålänningar, resten är från Sverige, Finland, Estland, Ryssland och så vidare, säger Therese Flöjt.

1.500 ton sand
Huvudarenan kommer att placeras strax utanför hotell Arkipelag, där poolen ligger i dag. 1.500 ton sand är beställt av ett företag i Rimbo i Sverige och anländer med båt senast den 6:e augusti, när konstruktionen av planerna och läktaren för 2.500 personer drar igång.
– Sanden har blivit med beröm godkänd av FIVB, det internationella volleybollförbundet. Den ska hålla en viss standard och får till exempel inte vara för finkornig, men inte heller för grov. Och ju ljusare desto bättre för TV-sändningarna, förklarar Flöjt.
Noggranna direktiv från FIVB finns även när det gäller domare och linjedomare. En linjedomare ska till exempel ha välklippt hår, skjortan innanför byxorna och begränsningar när det gäller smycken. De sju huvuddomarna är FIVB-utsedda och 13 lokala domare har utsetts och godkänts. De är bland annat från Sverige, Norge, Polen, Lettland och Slovenien.
– Man känner verkligen av de internationella fläktarna, konstaterar Flöjt.

Biljetterna nästan slut
Kommittén understryker att turneringen är en väldigt stor händelse för Åland. Mediabevakningen är stor och likaså publikintresset.
– Vi får visa upp Åland internationellt från dess bästa sida. Det är dessutom ett sätt att förlänga turistsäsongen. I princip allt boende är uppbokat hela veckan, säger Erika Johansson, som är ansvarig för bland annat planfunktionärer och linjedomare.
Publiken håller alltså på att strömma till och enligt kommittén håller biljetterna på att ta slut. Men de understryker att om man vill komma tävlingarna riktigt nära så ska man söka jobb som volontär.
– Det är ett väldigt bra sätt för ungdomar att se matcherna och samtidigt skaffa lite arbetserfarenhet och en merit från ett stort internationellt evenemang, säger Erika Johansson.
Den som är intresserad av jobb som funktionär kan vända sig till hemsidan www.pafopen.com.

Text & foto: FREDRIK EKMAN