DELA

Fridykarna intar startposition

FRIDYKNING. I dag är det dags för första riktiga fridykartävlingen på Åland. Det handlar om Viking Pool Challenge på Mariebad.
– Det kommer elitdykare från Sverige som varit med på VM och djuphavs-VM, säger Anders Larsson från Freediving Team Åland.
Det är den första AIDA-rankade tävlingen någonsin på Åland. Med AIDA-rankad innebär att de tävlande kan sätta nationella rekord eftersom det finns domare på plats.
Men eftersom det är första gången tävlingen arrangeras är den inte så stor och deltagarantalet ligger runt tio dykare. Men något annat hade arrangören Freediving Team Åland inte räknat med. På många sätt ser de tävlingen som en förberedelse inför kommande hemliga projekt.
– Det kommer några från Sverige som ska försöka slå nationellt rekord, säger Anders Larsson. Från Finland kunde tyvärr ingen komma.
Då räknar han inte med Åland. De åländska fridykarna ser nämligen fram emot tävlingen och i klubben finns det många duktiga dykare som publiken kan komma och heja på.
– Fridykning är en fantastisk publiksport… Nej, det är det inte, säger Larsson.
Visst skämtar han lite men samtidigt vet han att sporten är ny för många och att publiken är svårflirtad. Därför kommer de ha en speaker på plats som berättar vad det är som händer och hur bra det egentligen är. För den oinvigde kanske fyra minuter under vatten känns extremt länge medan en rutinerad fridykare knappt höjer på ögonbrynen.
Tävlingsformen kommer att vara såväl med som utan fenor. Och så Anders Larssons paradgren såklart. Världsrekordgrenen. Utan fenor och utan armtag.
Varför ska ålänningarna bege sig ut i ett iskallt Mariehamn för att gå och se fridykning?
– De kommer få se att det är ganska mäktigt att ta 100 meter i ett enda andetag.
Att simma 100 meter under vatten tar ungefär två minuter. Till detta ska givetvis krävande bentag och armtag läggas till. Det är inte konstigt att många tror att det är en farlig sport. Men Larsson kan lugna dem. Säkerheten både under tävling och träning är rigorös.
– Det är en extremsport och man ska vara medveten om riskerna. Sköter man inte det på rätt sätt kan det hända något. Men det är inte farligt. Du svimmar långt innan det blir farligt. Forskare har kommit fram till att en maratonlöpare förlorar fler hjärnceller än en fridykare.
En fråga som kan dyka upp är hur man tränar fridykning? Är det inte bara att stå på land och hålla andan?
– Jag vet inte… Fysiken är bra att träna och man bör lära känna sin kropp. Vi tränar bara under vatten och några fyspass ibland. Vi tar det inte så hårt med träning utan kommer hit för att ha det roligt.
Om det finns någon där ute som vill börja, hur ska då han eller hon göra?
– Vi tar inte in allt för många nybörjare eftersom vi också ska hinna med att träna. Men det är bara att ta kontakt och om efterfrågan är stor kan vi ha en nybörjarkurs.
Tävlingen i dag beräknas börja 16.15. Och om du vill komma lite i stämning innan kan du gå in på freedivingteam.com och se Anders Larssons världsrekord från i söndags.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax