DELA

Fredlund på efterkälke i kampen om EM-guldet

MOTORSPORT. Fredrik Fredlund, regerande Europamästare i dragracing, kom på andra plats vid den näst sista EM-serietävlingen i Pro stock bike som kördes i Ungern i helgen.
Vann gjorde tuffaste konkurrenten Ulf Ögge som nu inför den kommande och avgörande tävlingen har ett gyllene läge att ta hem titeln.
Pro stock bike-föraren Fredrik Fredlund tappade poäng mot svenske Ulf Ögge i den näst sista EM-deltävlingen som kördes i ungerska Kunmadaras i helgen. Ögge drygade därmed ut sin ledning i EM-serien och ligger femton poäng före efter fyra körda tävlingar av totalt fem stycken.
– Jag visste att Ögge skulle bli svår i år. Han har material till att åka fort så det har aldrig varit en fråga om han skulle ligga bra till utan snarare när, säger Fredlund.


Justerat på tävling
För Fredlund har säsongen inte riktigt flutit på lika bra i år som i fjol. Med få möjligheter att träna under säsongen har han haft det svårt att få till de justeringar som krävs för att toppa på tävling eftersom han i stället har tvingats prova sig fram under just tävlingarna. Men så i helgen började allt slutligen falla på plats.
– Jag är nöjd med resultatet i helgen för det var egentligen först nu jag fick starten bättre och det strulade inte med kopplingen som det gjort tidigare, säger han.


Avgörs om knappt tre veckor
Men trots att det gick bättre för Fredlund på den snabba betongbanan i Ungern jämfört med de tidigare deltävlingarna på asfalt så tappade han alltså tio poäng mot Ögge. Chanserna för Fredlund att försvara EM-guldet från i fjol minskade därmed, men än är det inte helt kört. Det är först på Santa Pod i England den 12:e till 14:e september som det avgörs.
– Det är en bana jag känner väl så mina förhoppningar är att vara kvaletta och att sedan vinna tävlingen. Men för att jag fortfarande ska ha chans på guldet måste Ögge samtidigt åka ut i ett tidigt skede, säger Fredlund.
Att komma tvåa är alltså inget alternativ för Fredlund som vill försvara EM-titeln från i fjol.
– På Santa Pod är det allt eller inget som gäller. Då är det en första plats jag kör för.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax