DELA

Fotbollsvåld avlägset på Åland

FOTBOLL. Italien har de senaste dygnen skakats av kravaller orsakade av uppretade fotbollssupportrar. I åländska supporterklubben Green Mean Machine är man noga med att ta avstånd ifrån våld och förstörelse.
Finland må befinna sig långt ifrån italiensk fotboll, såväl geografiskt och kvalitémässigt som när det kommer till supporterkulturens omfattning och supportrarnas fanatism. Att något sådant som i dagarna hänt i Italien skulle drabba Finland inom en överskådlig framtid är helt enkelt otänkbart.
Men Roland Wahtera, språkrör för IFK Mariehamns supporterklubb Green Mean Machine, ser ändå att de italienska supportrarnas uppror kan skada den finska supporterkulturens rykte.
– Gör en grupp något, dras alla lätt över en kam, förklarar han.
Från Green Mean Machines sida är man noga med att ta avstånd från allt vad våld och förstörelse heter, betonar Wahtera. Därför ser man det som sker i Italien som mycket tragiskt ur supporterkulturens synvinkel.
– Det är onödigt helt enkelt. Det förstör för alla andra, säger Wahtera.


Lugnt i Finland
Finland är som sagt förskonad från de flesta av supportekulturens negativa sidor. Men i till exempel Sverige finns det problem med så kallade ”firmor”. Firmorna är grupperingar anknutna till allsvenska fotbollslag som samlas för att slåss med varandra i samband med fotbollsmatcher.
Såvitt Wahtera känner till finns det inga firmor i Finland, även om det finns några grupper av fans som har rykte om sig att uppföra sig dåligt. Wahtera ifrågasätter dock ifall supportrar av det här slaget verkligen kan kallas supportrar.
– Just de här människorna ser kanske inte så mycket till sitt fotbollslag, säger han.
De enstaka incidenter som ändå sker i samband med finsk fotboll ser Green Mean Machines språkrör mer som enskilda personers handlingar. Att det skulle handla om någon sorts annalkande trend tror han inte.
– Vad än man håller på med finns det rötägg, påpekar Wahtera.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax