DELA

Fotbollsålands glädjebesked – A-tränarkurs på svenska

FOTBOLL. Finlands bollförbund ordnar för första gången sedan 2002 en svenskspråkig A-tränarkurs.
En nyhet som glädjer IFK Mariehamns assisterande tränare Peter Lundberg.
– Jag vet flera på Åland som har väntat på det här, säger ”Lundis”.
Det är tolv år sedan Finlands bollförbund senast tog sitt tvåspråkiga ansvar och ordnade en A-tränarkurs på svenska. Men i höst blir den av, skriver Österbottens Tidning.
Den finlandssvenske tränarprofilen Lars Mosander har tagit initiativ till kursen och kommer själv att ansvara för den tillsammans med regionslagstränaren Stephen Ward från Jakobstad. Mosander har själv tvingats att översätta kursmaterialet från finska till svenska, eftersom Bollförbundet saknar resurser till att göra det själva.
– Den finlandssvenska fotbollen har hamnat i kläm här. Trots att fotbollen har det överlägset största antalet utövare på finlandssvenskt håll ligger man klart i passningsskugga jämfört med andra starka finlandsvenska idrotter som får stöd via FSI (Finlands Svenska Idrott), säger Mosander till tidningen.


”Ser lovande ut”
Att en svenskspråkig A-tränarkurs startar i november (och pågår i ett år framåt med fem inplanerade träffar) är ett besked som tas emot med öppna armar av IFK:s Peter Lundberg.
Han gick B-kursen 2008 och har därefter fått vänta i sex år på en A-kurs på svenska.
– Jag har skickat in ansökningarna och nu är det bara att hoppas att det blir nog många som söker så att kursen blir av. Men de säger att det ser lovande ut, säger Lundberg.
– Det är väl inte bara inom fotbollen som tvåspråkigheten inte funkar som den ska, utan så ser det väl ut inom det mesta. Men jag vill inte gnälla så mycket över det som har varit, jag tycker bara det är kul att kursen blir av.


Läs mer i tisdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax