DELA

Försvarstest för ÅU

FOTBOLL. Ett hyperoffensivt Åland United med ligans bästa målskytte får tuffast möjliga motstånd i Finska cupen i kväll.
Då ställs hårdare krav på defensiven.
– Kul att sättas på prov. Vi har inte testats så mycket i försvaret hittills, säger mittbacken Sanna Svensson inför matchen mot PK-35.
Åland United har inlett årets ligakampanj med att snitta fem gjorda mål per match i sina sju raka vinstmatcher.
Men när laget går in i Finska cupens andra omgång i kväll mot regerande mästarna PK-35 kan offensiva ÅU hitta positiva tecken även i de bakre leden: lagets tre insläppta mål hittills är precis som den offensiva noteringen överlägset bäst i Damernas liga.
Ett skönt kvitto att ha med sig när man går in mot Finlands näst bästa lag så pass tidigt i cupen.
– Vi har haft ett bra försvarsspel och bra kommunikation i backlinjen. Dom målen som vi har släppt in har varit lite taffliga. Det kunde ha varit ännu bättre, säger mittbacken Frida Thilén som är en av ÅU:s tre lagkaptener tillsammans med Tiina Saario och Janelle Cordia.
Försvarskollegan Sanna Svensson, som värvades från Öster inför den här säsongen, tror att Åland United kommer att testas ännu mer i kväll av PK-35 än vad som var fallet i ligamatchen lagen emellan den 17 april i Vanda (ÅU-seger med 2–0).


”Tuffare än sist”
– Jag tror absolut att det blir tuffare än sist. Båda lagen har spelat ihop sig ännu mer sen dess och då vi vann förra gången var det fortfarande tidigt på säsongen, säger Sanna Svensson.
– PK-35 spelar ett varierat anfallsspel, där dom så småningom vill sätta bollar i djupet så det gäller att vara beredd på att det kan komma längre bollar.
För att förhindra det ska ÅU pressa Vandalaget högt upp i banan.
– Vi måste få dom att spela på det sättet vi vill. Om vi ligger nära dom i pressen och inte låter PK få tid med bollen kan vi föra spelet, säger Frida Thilén och får medhåll av Sanna Svensson.
– Vi hade hög press när vi mötte PK i ligan och det ska vi ha nu också. Det gäller att pressa tidigt på deras ytterbackar så att dom inte kan spela upp därifrån.
Förutom att kvällens cupmatch blir något av en moralisk final mellan landets två mest kompletta trupper så gör Åland United sin första match på WHA med minimala förberedelser på naturgräs.
– Jag vet inte hur lottningen har gått till. Skulle vi vinna den här matchen måste man säga att vi har en något lättare väg fram i cupen. Men det skulle vara jobbigt om det inte går vägen, säger Frida Thilén som menar att ÅU måste vara beredda på att ändra i sitt spel beroende på mattans kvalitet.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Totte Vesterlund
Oskar Magnusson