DELA

Förstärkningar väntar till stafett-ÅM

FRIIDROTT. De åländska stafettmästerskapen blev en missräkning för IF Ålands 4×400-lag.
Men tillskott i Simon Jansson och Simon Sandbakken ökar chanserna på FM i Lahtis i helgen.
– Då skulle de kunna bli topp fem, säger tränaren Claes Hellström.
I veckans distriksmästerskap, som också fungerar som de åländska mästerskapen, i stafett på WHA satsade IF Ålands H19-lag på 4×400 meter att nå en tid bland de åtta bästa i landet inför stafett-FM i Lahtis på söndag.
Men ett reservbetonat IF Åland-lag bestående av Samuel Nylund, Emil Thölix, Joel Thölix samt Isak Karlsson noterades för tiden 3.40,47. Den nionde bästa i år i Finland i H19-klassen, vilket sannolikt gör att ålänningarna får springa i B-finalen på söndag. 22 lag är anmälda totalt.
– Det lyckades inte så som man hade hoppats. Självklart är det bättre att komma med i ett A-final för ens möjligheter att få bra tider. Är man överlägsen i en B-final och det inte finns någon att ”köra” mot så är det lätt hänt att man är en sekund sämre per löpare, jämfört med om man springer i en A-final där det finns flera att fajtas med. Tyvärr är inte våra killar så duktiga på att löpa max om de måste dra, men de är fajters som kan hänga på när tempot dras upp, säger Claes Hellström.


Förstärkningar
– Om kriteriena är tidsmässiga så startar vi i B-final, eftersom de lag med de åtta bästa tiderna startar i A-finalen. Sen vet man ju aldrig om något lag hinner dra sig ur tävlingen till dess.
Till söndagens 4×400-metersstafett får IF Ålands lag två rejäla tillskott i Simon Sandbakken (som imponerade på 400 meter häck tidigare i veckan) samt Simon Jansson. De två tillsammans med bröderna Emil och Joel Thölix försvarar de åländska färgerna i FM.
– Simon och Simon kan göra mycket. Då kan man komma ner på en tid på 3,26 och då kan man slåss om en topp fem-placering. Hade de fått springa i en A-final tror jag till och med att Åland hade kunnat kämpa om medaljerna, säger Claes Hellström som noterade två händelser som stack ut i onsdagens DM/ÅM.


Trippelt Brandt
Jesper Mörns 52,70 på förstasträckan för Jomala och det var riktigt positivt efter sina trubbel med skador. Det var hans första lopp med spikskor på ett och ett halvt år, säger Hellström.
– Och så Marcus Brandt förstås. Han sprang för Jomala IK i både i 4×100, 4×800 och 4×400 med en kvarts vila mellan loppen. Det stack väl ut litegrann kan man säga, ingen ”vanlig” människa fixar det, skrattar Claes Hellström.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax