Första guldet för Weuro – på ny rekordtid

SIMNING. Åland har tagit sitt sjunde öspelsguld, sedan Olivia Weuro simmat hem finalen på 100 meter frisim – på nytt öspelsrekord.
– Det här är nog en av de bästa medaljerna jag har tagit, säger Weuro.

Olivia Weuro simmade på bana fyra, efter att ha noterat bästa försökstid (57,47 sekunder).
Finalen blev en rafflande uppgörelse mellan två simmare, Olivia Weuro och Färöarnas Vár Erlingsdottír Eidesgaard. I mål var ålänningen slutligen 23 hundradelar före, på tiden 56,25 sekunder – vilket är nytt öspelsrekord (tidigare rekordet låg på 56,31 sekunder). Trea i loppet slutade Caymanöarnas Alison Jackson på 57,09.
– Jag vet inte riktigt vad jag känner. Jag har typ glömt loppet redan. Det gick så snabbt. Men det känns säkert bra, säger en sprallig Olivia Weuro kort efter loppet.
Hur upplevde du loppet?
– Tekniken var mycket bättre än i morse, säger Weuro och fortsätter:
– Det kändes riktigt bra.
Guldet var Olivia Weuros första i öspelssammanhang. På Gibraltar tog hon sammanlagt tre medaljer, ett guld och två brons. Totalt har hon nu fem öspelsmedaljer – ett guld, ett silver och tre brons.
Hur högt värdesätter du den här medaljen?
– Det är nog en av de bästa medaljerna jag tagit, avslutar Weuro.
Förutom Olivia Weuro hade också åländska Jenny Ek kvalificerat sig för en av torsdagens finaler. Ek simmade på bana ett och slutade åtta över 100 meter medley på 1.09,02 minuter. Vann gjorde Kara Hanlon från Yttre Hebriderna på 1.03,37.