DELA

Folkraceförarna vill ha ändring i lagstiftningen

MOTORSPORT De åländska folkraceförarna vill ha samma regler för bilarna som de har i Sverige och i riket. I dag finns ett krav på att bilarna ska vara registrerade.
– Vi vill avregistrera dem och lämna in plåtarna, skrotningen tar vi sedan hand om. Det funkar i Sverige så varför inte här, undrar Åse Ask, ordförande i ÅMK:s folkracesektion.
Nya Åland berättade i fredags att de åländska folkraceförarna är tvungna, enligt lagstiftningen, att registrera sina bilar.
Vid ett ägarbyte, som är vanligt inom sporten, medför det kostnader för både åländska och svenska förare som i längden kan göra att dels att ålänningarna inte är välkomna på svenska tävlingar, dels att svenskar inte kommer och deltar i de åländska tävlingarna.
– En svensk som köper en åländsk bil registrerar inte om den och byter den då ägare ett par gånger kan den hamna varsomhelst. Blir den sedan stående kan då den ålänning som en gång i tiden ägde bilen åka på kostnader för att ombesörja att bilen blir skrotad, säger Åse Ask.
I Sverige fungerar det så att man får bort bilarna ur registret genom att lämna in nummerplåtarna, registreringsbeviset samt en blankett där det framgår vilket ändamål bilen ska användas till och att ägaren försäkrar att bilen aldrig kommer ut i trafiken igen.
– Det fungerar i Sverige så varför skulle det inte göra det här. Det är inte mycket vi kräver, säger Åse Ask.

Hög med nummerplåtar

Ask berättar att det i dag ligger en hög med nummerplåtar hemma i garagen hos folkraceförarna, plåtar som skulle användas till bilar som körs på allmänna vägar.
Trafikminister Veronica Thörnroos (C) nämnde i fredags miljöaspekten som en av orsakerna till lagstiftningen, att bilar inte ska bli stående i skogen. Det ser inte Ask som något problem utifall att folkraceförarna skulle få avregistrera sina bilar.
– Det är inte vem som helst som skulle kunna göra så här. Man behöver vara licensierad förare och för att bli det måste du gå en kurs och få en licens att kunna visa upp om du vill avregistrera en bil som du ska använda till folkrace.
Åse Ask berättar också att de redan har hårda miljökrav som de efterföljer ute på banan.
– Vi är miljöcertifierade av ÅMHM och vidtar flera åtgärder ute på banan för miljön med bland annat en miljöstation. Bilarna som vi inte använder blir inte stående hemma på gården. De ser vi till att skrotas direkt.
ÅMK:s folkracesektion ska lämna in en skrivelse till Ålands landskapsregering där man belyser problemet med bilarna.
– Det skulle underlätta vår verksamhet något oerhört om vi skulle får igenom det här, säger Ask.

Dan Sjöblom

dan.sjoblom@nyan.ax