DELA

Flygande start på motocrossäsongen

MOTOCROSS. Helgens motocrossläger blev något av ett genrep för ÅMK.

I juni ordnar klubben en deltävling i svenska Mälarfräsen Cup på banan i Vessingsboda.

– Vi har lite finjusteringar kvar, men vi är ganska långt fram i planeringen, säger ordförande Björn Ekstrand.
Efter några lågaktiva år har ÅMK:s motocrossektion fått upp farten rejält de senaste säsongerna.

Den gångna helgen ordnade klubben, liksom i fjol, ett läger för sina yngre förare med svenske gästtränaren Niklas Granström som instruktör. 37-åringen från Kalix har kört i VM-serien för Sverige och gjort ett par säsonger i AMA-serien, USA:s främsta motocrossliga.

På helgens motocrossläger lärde norrlänningen bland annat ut kurvteknik, starter, ställningar och hopp.

– Niklas hade hand om sex stycken 45-minuterspass fördelat på två dagar. Och samtliga förare gjorde otroliga framsteg, säger Björn Ekstrand, ordförande i Ålands motorklubbs motocrossektion.

25 förare – varav tre kom från Sverige på besök – deltog i helgens miniläger på Vessingsbodabanan i Lemland.

Genrep

Träningslägret var också ett tillfälle för ÅMK att testa sina rutiner inför vad som komma skall den 18-19 juni. Då står nämligen klubben värd för två av deltävlingarna i svenska ungdomsserien Mälarfräsen Cup. Totalt ska tio deltävlingar genomföras under året, och den här säsongen gör mästerskapet ett gästspel på åländsk mark för en helg.

Dessutom föregås Ålandstävlingarna av ett tvådagars träningsläger i Vessingsboda den 15-16 juni, öppen för alla Mälarfräsenförare.

– Lägret vi hade i helgen var lite av ett genrep inför tävlingen i sommar. Vi fick testa att startgrindar, bevattning och lite andra saker fungerade. Nu har vi finjusteringar kvar att göra men i det stora hela är vi ganska långt på gång, säger Björn Ekstrand som tillsammans med övriga ÅMK:are nu måste ordna funktionärer till hemmatävlingen.

– Vi kommer att behöva ett stort antal frivilliga och vi hoppas få hjälp från alla som kan tänka sig att ställa upp. Arrangören av Mälarfräsen Cup räknar med att runt 150 ekipage kommer till start.

ÅMK kommer också att vara representerade i tävlingen. Klubben har dubblat antalet tävlingsjuniorer i år jämfört med i fjol.

Läger hos ”MM-Anders”

– Det är sju stycken ungdomar som kommer att tävla den här säsongen och det är otroligt roligt att vi har ett sånt uppsving inom sektionen just nu, säger Björn Ekstrand.

Det ökade intresset syns också i crossektionens andra gren; enduro. Sista helgen i maj deltar tio Ålandsförare på den sjufaldige världsmästaren – och Mästarnas Mästare-aktuelle – Anders Erikssons läger i Uppsala.

– Och flera av våra förare satsar dessutom på att genomföra en svensk enduroklassiker den här säsongen med deltagande i Stångebroslaget, Ränneslättsloppet och Gotland Grand National, avslutar Björn Ekstrand.