DELA
Foto: PAF

Taktiskt rävspel – Fredlunds chans till ny titel

DRAGRACING. Trea och långt upp till förstaplatsen.

Då satsar Fredrik Fredlund högt inför EM-finalen.

– Succé eller pannkaka – det blir ett vågspel, säger dragracingstjärnan.
Dragracing-EM:s sista deltävling körs i helgen på Santa Pod-banan i England.

För första gången på väldigt länge sitter inte Fredrik Fredlund i guldsits när allt ska avgöras.

Ålänningen har fem EM-guld i Pro Stock Bike-klassen – varav fyra titlar i rad – men är i årets sammandrag ”bara” trea på 112 poäng, 44 efter ettan Gert-Jan Laseur, Nederländerna, och en poäng bakom tvåan Alex Hope från Storbritannien.

Nio förare kommer till start i helgens EM-deltävling där kvalreporna körs på fredag och lördag, följt av söndagens elimineringsfas.

Uppgörelsen på Santa Pod lär få en raffinerad slutpunkt, åtminstone om en taktiskt slipad ålänning får sin vilja igenom.

– Vi har resonerat lite i teamet om vi ska köra för att sätta rekord eller gå ut för att vinna EM-titeln och beslutat att det ändå är guld som gäller, säger Fredrik Fredlund.

”Nu avgörs allt”

– Då gäller det att vi kvalar in som åtta och får möta Laseur i första elimineringsrundan. Det är vår enda chans, att slå ut honom direkt i kvartsfinal.

Eftersom Pro Stock Bike-förarna får 20 poäng per vunnen elimineringsrunda kan alltså Gert-Jan Laseur säkra EM-guldet redan vid seger i kvartsfinalen. Fredlunds hopp står till att sätta stopp för holländaren tidigt, men att få åttonde bästa tid i kvalet är lättare sagt än gjort.

– Ja, det är ett vågspel helt klart. Om vädret tillåter har vi fyra kvalrepor på oss att kolla hur vi ligger till tidsmässigt. Om Laseur tidigt drar till med bästa tiden i kvalet har vi lite att gå på, men han och Alex Hope kör efter mig i kvalet och kan också kontrollera fältet på ett annat sätt. Det blir inte lätt att försöka bli kvalåtta, men det är vår chans. Succé eller pannkaka, säger Fredrik Fredlund.

Fotnot: EM-seriens avslutning kommer att livestreamas med start på fredag kväll. Klicka HÄR för att komma till sändningen.

Läs mer i torsdagens Nyan!