DELA

Familjär IFK-debut för Lagerblom

FOTBOLL. Här är IFK Mariehamns ”Dubbel-Pekka”. Lyyski vid sidan av planen – Lagerblom på det centrala mittfältet.
– Jag vill vara tränarens förlängda arm ute på planen, säger nyförvärvet Pekka Lagerblom inför debuten mot HJK.

Pekka Lagerblom, 30, har just satt punkt för en nioårig epok i Tyskland.
I dag gör han comeback i finsk fotboll i ligacupmatchen borta mot HJK – och IFK Mariehamns landslagsmeriterade nyförvärv är osäker på vad som väntar.
– Jag lämnade Lahtis 2004 för Werder Bremen och sen dess har jag hållit sporadisk kontakt med finsk fotboll. Jag har följt med litegrann och uppdaterat mig via medierna på nätet, men jag har inte så stor koll på hur spelet ser ut numera. Men känslan är väl att fotbollen gått framåt här hemma på samma sätt som på kontinenten och blivit snabbare och mer teknisk, säger Pekka Lagerblom när vi möts på Wiklöf Holding Arena efter ett träningspass i Eckeröhallen.
Hans egen speltid mot HJK lär bli begränsad. Men längre fram hoppas han på en betydligt mer framträdande roll i grönvitt.
– Jag kom till Mariehamn under natten till i måndags och har inte spelat matcher på två månader, så både jag och tränaren är inställda på att jag ska matchas försiktigt. Får jag spela en kvart eller så är jag nöjd, säger Pekka Lagerblom.


Vill inspirera
Att ha en bra dialog med tränaren Pekka Lyyski är viktigt för fullblodsproffset Lagerblom. Särskilt med tanke på att mittfältaren ser sig som Lyyskis förlängda arm ute på planen.
– Det jag bidrar med till IFK är en proffsig inställning, rutin och hög arbetsmoral. Förhoppningsvis kan jag fungera som en länk mellan tränaren och spelarna ute på planen. Jag hoppas att jag kan komma med lite tips som kan göra dom unga spelarna bättre för jag vill vara en motivatör på planen, säger Pekka Lagerblom som hoppas ta klivet upp i banan i IFK efter de senaste åren som mittback och defensiv mittfältare i tyska fjärdeligalaget RB Leipzig.
– Jag passar bättre som offensiv mittfältare när jag får fria händer att skapa nånting framåt, så helt klart hoppas jag på en sån roll. Men samtidigt är jag beredd på att kliva in som mittback eller defensiv mittfältare om det skulle behövas.
Var – och hur många minuter – han spelar mot HJK är oklart. Men debuten i IFK blir rena familjeaffären för Pekka Lagerblom.


Tyska tränartankar
– Min storebror Lasse är fysioterapeut i HJK så hans familj och min pappa kommer att vara på plats i Helsingfors. Det ska bli roligt att träffa dom igen, och Lasse fyller dessutom 33, så det blir extra speciellt (skratt).
– Sen ser jag fram emot att träffa Teemu Tainio och Mikael Forssell som jag spelat med i landslaget. Det är skönt att vara hemma igen.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Oskar Magnusson

Fotnot: IFK Mariehamn livestreamar matchen mot HJK med start klockan 14.30 via deras länk på Bambuser: http://bambuser.com/channel/IFKMariehamn

Laguppställningen är följande:

Otso Virtanen – Jarkko Värttö, Erik Lundberg, Roger Thompson, Simon Eklund – Petteri Jokihaara, Diego Assis, Lucas Mondino, Rezgar Amani – Mathias Wiklöf, Robin Eriksson
Avbytare: Johan Sundman, Pekka Lagerblom, Ville Sevon, Jeremiah Ani (testspelare), Peter Lundberg