DELA

Engman vill bryta sin måltorka i guldmatchen

FOTBOLL. Lagets bästa målskytt – men ingen fullträff på fyra timmars spel i slutspelet.
Åland Uniteds anfallsstjärna Adelina Engman är i en ovan situation.
– Jag är besviken på mig själv att jag inte har utnyttjat mina chanser, säger hon.
Åland United har en poäng till godo på PK-35 inför den högdramatiska ligaavslutningen lagen emellan på Wiklöf Holding Arena på lördag.
Förutom ligaguldet står även skytteligatiteln på spel.
PK-35:s Sanna Saarinen leder på 19 mål före lagkamraten Sanni Franssi (18) och Åland Uniteds Adelina Engman (17). Ett mål bakom Engman skuggar TPS formstarka Ria Öling samt Nice Futis Brooke Barbuto.
Men Adelina Engman, 20, har inte lagt någon större vikt vid statistiken.
För henne handlar det mesta nu om att hitta tillbaka till den form som fick henne att göra 17 mål på 18 matcher i grundserien.
– Jag har inte kollat på skytteligan. Det har ju inte blivit så många mål på sistone och jag har knappt spelat, säger ”Adde” efter tisdagens träningspass på Bengtsböle IP i Lemland.


Formstark Kemppi
Efter U20-VM med Finland och ligans omstart i slutet av augusti har Adelina Engman flyttats ut som offensiv högerytter i ÅU:s 4-2-3-1-uppställning till förmån för Juliette Kemppi som har fått förtroendet som ensam anfallare. Engman har gått mållös i samtliga fyra slutspelsmatcher och dessutom inlett de två senaste på bänken.
– Det handlar mycket om självförtroende. Man börjar att tänka för mycket på vad man ska göra när man får nästa läge, och så hamnar man i en ond cirkel, säger Engman.
Kemppi å sin sida har inte direkt sumpat sin chans; på de sex senaste matcherna har landslagsanfallaren gjort åtta mål.
– Det har gått jättebra för henne och det är riktigt tuff konkurrens i laget. Anfallare är min favoritposition och ibland blir man besviken när man inte spelar, men huvudsaken är ju att laget vinner.
På lördag ställs allt på sin spets i den helt avgörande matchen mot ärkerivalen PK-35 som tog tre raka ligatitlar innan United bröt dominansen i fjol.
– Ja, nog är det en stor match. Vi har varit etta i ligan så länge så det vore en stor besvikelse om vi inte vann guld, men jag är nästan säker på att vi fixar det.
Och ett hattrick från dig så har du chans på skytteligatiteln också.
– Det skulle ju vara en skön avslutning. Vi får satsa på det (skratt).

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax