DELA

Endast ett åländskt lag i ÅSB

BASKET. Som höjdpunkt i Finlands största basketskola, arrangeras varje år en streetbasketturnering på torget. I år deltog endast ett åländskt lag genom Almost Airborne.
– Vi var starkare i år än i fjol, säger lagets Alex Westström.
(På bilden Lukas Grannas.)
Det rådde full aktivitet på torget mitt i Mariehamn när deltagarna i Åland Basket School gjorde upp i en streetturnering. Vid sidan av arrangerades dessutom en tävling för lägrets ledare som traditionsenligt möter åländska lag.
I år fanns dock endast en konstellation som representerade Ålands färger. Det var Almost Airborne med Alex Westström, Peik Aspbäck, Lukas Grannas och Andrew Hagmark-Cooper. Sin första match förlorade laget klart med 6–14, men hämtade upp det med en sudden death-seger i sin andra match.
– Det var rätt så jämnt spel och vi var nära att vinna även den sista, men de lyckades i slutet, säger Westström.

Stod emot
Den drabbningen slutade 15–13 till det andra laget. Men ålänningarna är ändå positiva, de deltog också i fjol då det blev idel förluster.
– Vi var starkare i år än i fjol. Då kunde de flytta runt på oss hur som helst, nu kunde vi stå emot.
Till sin nackdel är också den låga åldern på tre av fyra deltagare.
– De andra var kanske tio år äldre än oss.

Fler välkomna
Det han tycker ännu kan förbättras, är de tekniska färdigheterna. Något för laget att finslipa på till nästa år när man ämnar ställa upp igen, för att sedan hårdsatsa på öspelen på hemmaplan 2009.
– Vi kommer att träna varje dag och folk har börjat anmäla intresse för att hänga med, det är bara att höra av sig, säger Alex Westström.

MALIN TILLSTRÖM