DELA

En rökig repa på rakan Över 1.000 åskådare på streetrace i Gottby

MOTORSPORT. Trots förseningar på grund av elfel samt den första avåkningen på tio år, var stämningen på topp i Gottby när årets första streetrace avgjordes.
– En bra tävling, men lite halt som väntat, säger Fredrik Fredlund som var snabbast på banan för dagen.
Totalt 1.030 personer kom och gick under dagen för att se omkring 70 förare tävla i de olika bil- och motorcykelklasserna i Gottby, Jomala. Vädret visar sig från sin bästa sida och två som njuter under solen är motorcykelförarna Oskar Magnusson och Rickard Lundberg.
De ligger ligger med full läderställsmundering intill ligger intill sina hojar, en Aprilia RSV 1000 respektive en Suzuki, och sneglar på klockan.
– Vi väntar fortfarande, konstaterar de när klockan passerat halv två.
Elfel fördröjer tävlingarna. Än så länge är det bara bilförare som kommit ut på banan, men killarna är vid gott mod.
– Men lite öltörstiga börjar vi bli, säger de med ett skratt.
Magnusson tävlade i dragracing för omkring tio år sedan.
– Så vi bestämde oss för att åka hit och vara med.

Testar bilen
En annan som rest till Åland för streetracet är Roger Welander som tävlar med sin bil i streetklassen.
– Jag har vänner här på Åland och snackade med några av dem på Tullinge som tyckte jag skulle komma hit och testa grejerna, berättar Welander och fortsätter:
– Det går riktigt bra för mig med tanke på att jag har en så tung bil; två ton väger den. Jag var kvaletta nyss.
Under bilen ligger hans mekaniker Henrik Lindström och skruvar.
– Mellan reporna släpper vi ut lite luft ur däcken och justerar stötdämparna.
Welander fick till slut se sig slagen av ålänningarna Robert Rosenholm och Patrik Lindberg i streetklassen, men fick åtminstone bronset.

Händelselöst i bil
Snabbast över de 201 meterna, var hemmafavoriten Fredrik Fredlund i klassen pro street bike. Han drog sin repa på 5,90 sekunder och kom upp i 212 kilometer i timmen.
– Det var en bra tävling, men lite halt som väntat, säger han.
Fredlund körde dessutom i bilklassen frontdeck.
– Det var en tjej som ringde och ville att jag skulle testa att köra den, men det var ganska händelselöst, säger han med ett skratt och konstaterar att det är betydligt mer fartfyllt på två hjul.
Tävlingsledaren Danne Sundman från Ålands motorklubb är efteråt mycket belåten med tävlingarna.
– Överlag var det väldigt lyckat även om vi hade lite småproblem med elen under dagen. Och vi hade en avkörning som var relativt lindrig. Både föraren och bilen var tillbaka och drog en testrepa efter återbesiktning, berättar han.

I däckbarriären
I år har arrangörerna barriärer av däck i dikena.
– Han körde av just före dem och lyftes upp av dem innan han flög ut på åkern och det enda som skadades var plastkarossen. Det är tio år sedan vi hade en avåkning senast. Vägen är smal och hal, men det gör ju också att man tar det försiktigare än på stora vägar.
Streetrace har arrangeras på Åland sedan 1982.
– Vi firar alltså 25-årsjubileum nästa år. Vi var före vår tid och är just nu den enda i Norden som kör legalt streetrace (i Sverige kallat blackrace, reds. anm.)
Blir det något särskilt firande?
– Det blir nog ungefär samma koncept nästa år, eventuellt två tävlingar. Men det krävs mycket arbete och funktionärer. Som i helgen, jag kom dit fem på morgonen och kom hem elva på kvällen. Till slut var det så mörkt att vi fick kisa för att se om något var kvar i diket, säger Sundman.
Utlottningen av en repa tillsammans med föraren Ronny Karlsson gick till Jesper Bergman.
– Han var nog den gladaste på hela stället!