DELA
Foto: Jonas Edsvik

”En dröm som går i uppfyllelse”

FOTBOLL. Walter Viitala har spelat i nästan alla ungdomslandslag. Nu får han, för första gången, chansen att representera A-landslaget.
– En dröm som går i uppfyllelse. Det här betyder väldigt mycket för mig och för hela min familj, säger IFK-målvakten.

Walter Viitala tog över som förstemålvakt i IFK Mariehamn inför säsongen 2016 efter att Otso Virtanen lämnat för skotska Hibernian. När ligasäsongen nu är slut kan man konstatera att den 24-årige målvakten verkligen tog vara på sin chans. Walter Viitala spelade samtliga minuter i ligan, lyckades hålla nollan i 18 av 33 ligamatcher och kunde på den efterföljande Captain’s Ball-galan i Helsingfors, Veikkausligans interna prisutdelning, ta emot priset som årets målvakt.
Nu kallar landslaget.
I och med att Brighton-målvakten Niko Mäenpää, på grund av skada, tvingats lämna återbud kallas Walter Viitala in som ersättare till den 23-mannatrupp som representerar Finland borta mot Ukraina i VM-kvalet den 12 november.
Walter Viitala har aldrig tidigare spelat i A-landslaget, men däremot i U16-, U17, U19-, U20- och U21-landslaget.
– Självklart lider jag med Niko, som är skadad och missar matchen men för egen del är jag otroligt stolt över att ha blivit inkallad. Att spela i landslaget är en av mina främsta drömmar och att bli inkallad är ett steg på vägen. Även om mina chanser att få spela nu mot Ukraina är väldigt små ser jag oerhört mycket fram emot detta, säger Walter Viitala, som sedan tidigare känner flera av spelarna i landslagstruppen.
– Ja, där finns många vänner. Att komma in i gruppen blir inte några problem.

Walter Viitala blir den andra IFK Mariehamn-spelaren i Finlands 23-mannatrupp mot Ukraina. Sedan tidigare är även ytterbacken Albin Granlund uttagen.