DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Har kvalité nog för den här nivån”

FOTBOLL. Tillsammans med Jani Lyyski hör han till klubbikonerna i dagens Grönvitt.

Men medan lagkapten skrivit på ett nytt kontrakt är Tommy Wirtanens framtid osäker.

– Jag vet inte vad som kommer att hända, säger 33-åringen.
A-lagsdebuten kom redan 1998 när en då 15-årig Tommy Wirtanen fick göra ett inhopp i division II.

Sedan dess har ”Wirre” varit IFK Mariehamn troget, frånsett den 3,5 säsonger långa avstickaren till allsvenskan och Örebro SK.

I en IFK-trupp som bara till en fjärdedel består av ålänningar är han en grönvit ikon med nära 300 a-lagsfrämträdanden på sitt cv. Frågan är hur många till det blir.

De senaste säsongerna har 33-åringen plågats av skador, och även om han sånär varit frisk hela 2016 – hans gamla ljumskskada gjorde sig påmind under fyra veckor i somras – har det blivit högst begränsat med speltid hittills i år för ytterbacken.

”Besviken”

– Vad kan jag säga? Jag konkurrerar mot Albin (Granlund) och Bobbie (Friberg da Cruz) som har gjort det väldigt bra. Och så länge laget går bra förstår man ju att det inte blir så många förändringar. Det är fler än jag som upplever det så, vi har många duktiga spelare på bänken. Och hade vi inte det hade vi inte varit i den här positionen heller, säger Tommy Wirtanens vars IFK leder ligan inför avslutningen.

– Samtidigt vill man förstås alltid spela mer. Jag tänker inte hymla med att jag har känt mig stark i år och jag tycker att jag har gjort det bra de gånger jag fått chansen, förutom en dålig match hemma mot KuPS och en dålig halvlek borta mot Kemi. Klart jag är besviken över att jag inte har fått spela mer, men jag tänker inte sitta och grina över det. Det tjänar inget till att jag surar och drar ner andra.

Har du diskuterat din situation med tränarstaben?

– Ja, men när spelarna man konkurrerar med gör det så bra finns inte så mycket att säga. Jag har sagt att jag önskar få chansen på någon annan position än ytterback, i största delen av min karriär har jag varit yttermittfältare. Men sist och slutligen är det tränarens beslut och inget jag kan påverka.

Efter säsongen 2014 kungjorde IFK Mariehamn att man säkrat upp klubbikonerna Tommy Wirtanen och Jani Lyyski för ytterligare två år. Häromveckan skrev Lyyski på ett nytt ettårsavtal med Grönvitt, medan Wirtanens framtid är höljd i dunkel.

– Jag har inte fått något erbjudande om en fortsättning av IFK, säger Tommy Wirtanen.

Vad tänker du om det?

– Jag vill fortsätta spela för IFK. Klubben vet var de har mig, sen är det upp till dem om de vill ha mig kvar. Det handlar nog också om vilken position vi slutar på i tabellen, och vilken ekonomi IFK har att röra sig med inför nästa säsong. Men jag tycker att jag har kvalité nog för att fortsätta på den här nivån.

IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson vill inte kommentera enskilda spelares framtid i klubben.

– Nej, jag har inte haft möten med alla spelare ännu. Vilken placering vi får i ligan avgör vilka pengar vi har att röra oss med nästa år, och innan vi vet det går det inte att säga hur stor truppen blir.