DELA

Elitdomare vill att klubbarna tar ansvar för rekryteringen

FOTBOLL. Tony Asumaa är FIFA-domare och ska till helgen döma den sista omgången i EM-kvalet. Han ser hur många domare på Åland slutar alldeles för tidigt.
– Det är föreningarnas sak att de rekryterar inom de egna leden och att förbundet lägger matcherna så att det möjliggör för domarna, säger han.
I torsdagens Nyan hade Tony Asumaa med ett debattinlägg om domarnas roll i proffsfotbollens värld. Han betonar där det humoristiska att det är amatörer som tar de stora och avgörande besluten i en mångmiljonkarusell.
De stora matcherna i Champions League och Uefa-cupen kanske känns avlägsna på Åland men för Asumaa är det samma grundprincip som gäller. Och det är respekten mot domarna. Klubbarna måste därför själva jobba aktivt med frågor som rör etik. Allt för att unga domare ska vara sugna på att fortsätta döma.
– Domarna är där för att alla ska spela enligt samma noter och domaren ingriper när någon spelar fel ton, säger han.

Upp på läktaren
Asumaa anser även att klubbarnas arbete måste börja i de allra yngsta leden och han jämför med volleybollen där man nästan aldrig ser någon som protesterar mot ett domslut. Och om de gör det åker de upp på läktaren direkt.
– Kanske borde konsekvenserna vara hårdare om man bryter mot reglerna och protesterar mot domaren.
Asumaa tror inte att högre ekonomisk ersättning är den enda vägen till att locka fram fler domare. Problemet med för få domare finns över hela Europa. Trots att de ekonomiska förutsättningarna många gånger är bättre än i Finland.
I Sverige, till exempel, tjänar en domare nästan dubbelt så mycket än i Finland. Men förutsättningarna mellan Sverige och Finland går inte att jämföra menar Asumaa.

Kan göra karriär
Istället gäller det att hitta rätt personer med det rätta engagemanget. Det är där nyckeln ligger tror Asumaa. Och det är upp till klubbarna att hitta dessa personer.
– Klubbarna måste förstå att domarna behövs för att de ska kunna bli några matcher.
Men Asumaa ser också Ålands speciella problem. Att alla matcher i stort sett spelas samtidigt. Därutöver är många domare även spelare. Problematiken är tydlig. Men det är även Asumaas karriär.
– Nog kommer man snabbare ut i Europa som domare än som spelare från Åland, säger han.
Och vad som behövs på Åland är enkelt. Fler domare.
– Vi har kvaliteten men inte kvantiteten. Och det är det som behövs och det är det som är viktigt. Inte är det viktigt att jag dömer en EM-kvalmatch. Jag kan vara en förebild för dem som dömer på gräsrotsnivå men det är de som bör premieras, säger Asumaa.
Vilken match i EM-kvalet som Asumaa ska döma på lördag är ännu inte officiellt.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax