DELA
Foto: Jonas Edsvik

Elin Liewendahls oväntade VM-resa

WELLNESS FITNESS. Åländska Elin Liewendahl gör kometkarriär i sin gren, på kort tid har hon gått från träning till att representera Finland i VM.– Det har varit en omtumlande resa, säger hon.

För mindre än två veckor sedan tävlade hon – med framgång – vid FM och NM i Lahtis. I torsdags visste hon fortfarande inte vad som väntade – men nu befinner hon sig lika hastigt som lustigt i Yeongju, Sydkorea för att representera Finland i VM. Elin Liewendahls kometkarriär inom wellness fitness går på högvarv.

– Allt har gått så otroligt fort. Jag fick beskedet i fredags och nu är jag här, det har varit en omskakande men rolig resa, säger hon till Nya Åland från Sydkorea.

Varför fick du beskedet så plötsligt och så sent?

– Jag vet inte riktigt. Mejlet om mitt deltagande i VM kom inte fram till mig förrän i fredags – men det är bara att ladda om och göra allt jag kan.

Fick mycket hjälp

Natten till måndagen bar det så av mot Sydkorea, via München i Tyskland. Men på grund av den korta varseln var det inte helt självklart att resan skulle bli av.

– Det är en kostsam resa, och att få ihop sponsorer så snabbt var inte det lättaste. Men jag har fått otroligt fin hjälp av vänner, familj, min sambo, olika privatpersoner och olika företag som har steppat in och sponsrat mig, säger hon tacksamt.

Därefter blev det en kamp för att få allt att klaffa med flygbiljetter och andra logistiska förutsättningar.

– Det var inte alldeles lätt att ta reda på vilken mat och annat man får ta in i landet, säger hon med ett skratt.

Sätter det några käppar i hjulet för dina förberedelser?

– Lite knepigt blir det i och med att vi inte kan äta buffetmaten här på hotellet, men vi ska nog ut och handla lite egen mat.

Symmetri premieras

På onsdagen registreras de tävlande och Elin Liewendahls klass tävlar på torsdagsförmiddagen, vår tid. Sedan bär det iväg hemåt igen på söndagen.

Du har bara tävlat i Wellness fitness i två år, hur känner du över att plötsligt delta i ett VM?

– Det är helt klart en dröm som går i uppfyllelse att nå hit redan nu. Jag har tävlat andra sporter sedan jag var sex år, men det här är något helt annat.

Hur förbereder du dig inför torsdagen?

– Det blir att vila, äta, ta det lugnt och genom en del promenader. Sedan ska håret fixas efter registreringen på onsdag.

Elin Liewendahl har ännu inte fått ta del av några heatlistor och har därför svårt att uttala sig om sina chanser i VM.

– Det är inte helt lätt att säga när jag inte vet vem jag står mot, men mitt mål när jag tävlar är alltid att ta mig till final.

Vilka egenskaper ser domarna på i din gren?

– Att man är symmetrisk och att man framhäver bland annat axlar och ben. För mycket synliga muskler kan till och med vara till ens nackdel, det handlar om en sund balans mellan muskelmassa och fettprocent.

Stort lycka till på torsdag.

– Tack så mycket.