DELA

Dukat för sambafest på Torget

FOTBOLL. Nu är det klart för samba på Torget i Mariehamn.
Under tio kvällar ordnar IFK Mariehamn och Åland United Paf Carnival – en VM-fest med brasilianskt tema.
– Vi försöker få in både kultur och fotboll så att det ska passa alla, säger projektledaren Jaana Salminen.
Under tidigare fotbollsmästerskap har spelbolaget Paf ordnat resor för några utvalda kunder till det aktuella mästerskapslandet.
I sommar tar företaget fotbolls-VM till Åland i stället i Paf Carnival – i samarbete med de arrangerande ligaklubbarna IFK Mariehamn och Åland United.
– Det blev lite väl långt och dyrt att flyga ner folk till Brasilien…, säger Christer ”Krille” Mattsson, kundansvarig på Paf.


25 kvadratmeter stor skärm
En 25 kvadratmeter stor bildsskärm har installerats på Torget i Mariehamn och där kommer samtliga kvartsfinaler, semifinaler samt bronsmatchen och finalen i fotbolls-VM att visas.
Premiären äger rum i kväll med det europeiska gigantmötet Frankrike-Tyskland, och senare på kvällen visas det sydamerikanska derbyt mellan Brasilien och Colombia. På söndag den 13 juli sänds finalmatchen med start klockan tio på kvällen.
– Vi kommer att ha 800 sittplatser framför storbildsskärmen, säger Christer Mattsson som hoppas på folkfest.
– Gärna 1 000 personer varje kväll inne på området. Allt vi hoppas undvika är regn så ska det nog bli bra. De har ju lovat varmare väder nu de närmaste dagarna, och det vore bra om kvällarna blev hyfsat varma eftersom det är sena matcher.
Men Paf Carnival – som evenemanget kallas – är inte bara fotboll.


Zumba, bingo och Playstation
Under de kvällar då det inte spelas några VM-matcher kommer nio körer att göra upp i Körkampen där finalen hålls nästa fredag. De zumbasugna har möjligheten att köra ett pass med instruktören Pia Henriksson, E-sportentusiasterna får sitt lystmäte när de åländska fotbollsföreningarna gör upp i spelet Fifa 14 på Playstation – och det kommer att tävlas i Pafs Samba-bingo där ett gäng brasilianare från Bar Brasil bidrar med såväl rytm som musik.
Under samtliga kvällar säljs det mat och dryck inne på området. Mattemat är brasilianskt även det. Entrén är gratis.
– Vi ville få till krocken mellan fotboll och kultur eftersom det är två skilda målgrupper, och därför passar körkampen bra under de matchfria dagarna. Vi ska försöka få kulturmänniskor intresserade av fotboll och vice versa, säger Jaana Salminen, projektledare för Paf.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax