DELA

Dubbla roller för Nilsson

TENNIS. Brist på herrspelare.
Då får tränaren Andreas Nilsson kliva in på banan.
– Det var inget som jag valde själv från början, säger han.
Sju tennisspelande ålänningar åker till öspelen; Victor Enberg, Pauline Nordlund, Josefin Nordlund, Malin Ringbom, Pia Mattsson, Charlotte Lillström – och Andreas Nilsson, som blir spelande tränare på Bermuda.
Från början var det tänkt att Åland skulle representeras av fyra damer, fyra herrar och en ledare. Men efter att några herrar dragit sig ur fick Andreas Nilsson kliva in som spelare i laget.
– Vad jag har hört ska det var ganska mycket runtomkring. Jag ska både spela i herrlaget och coacha damlaget. Men nu är herrarna och damerna på samma anläggning, så det blir betydligt lättare. Det ska inte vara några problem, säger han.
Det var Mariehamn Lawn-Tennis Klubb som frågade honom om han kunde tänka sig att spela.
– Om man sitter ute i solen i tre timmar och sedan ska spela direkt efteråt är det inte optimalt, men det ska inte vara några problem. Det är ingenting att skylla på.


Siktar på medalj
Sommarens öspel blir Andreas Nilssons första. De största medaljchanserna tror han finns i dubbel.
– Jag kan bara gå på vad folk säger; att det är en jäkla varierande nivå. Det är inga proffs med, eftersom det inte är några pengar involverade. Men förmodligen kommer många yngre som är på väg upp, säger han och fortsätter:
– I tennis handlar mycket om lottningen. Vi får sikta på en medalj i alla fall. Jag kan tänka mig att vi har störst chans i damdubbel och mixeddubbel.
Bygga lagkänsla
Just nu är öspelsgänget lite splittrat. Halva laget bor i fastlands Finland och Sverige. Men från och med den första veckan i juni kommer alla att vara på Åland för gemensam träningsplanering med fem pass i veckan.
– Det kommer att bli ganska mycket träning för att försöka nå en formtopp. Och lite lagkänsla skadar aldrig. Vi har många dubbelmatcher och då är det bra att ha lite sådana aktiviteter.Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax