DELA

DRÖMMATCHEN

FOTBOLL. Åland United missade chansen att avgöra ligan i helgen.
Men den avslutande guldmatchen mot PK-35 är rena drömmen för Bollförbundet.
– Rent sportsligt är matchen den bästa tänkbara, säger tävlingschefen Peter Lundström.
Pallokissats seger över Åland United (2–1) stoppade de åländska planerna på ett guldfirande redan i lördags. I och med PK-35:s förkrossande 8–0-vinst mot Merilappi United är Vandalaget nu bara är en poäng bakom United med en match kvar att spela.
Som om de dramatiska premisserna inte vore nog så möter Åland United just PK-35 hemma på WHA på lördag i en ligaavslutning som lovar att bli högdramatisk: PK-35 måste vinna för att bli nya ligamästare medan en poäng är nog för att United ska försvara sin titel.
– Att det avgörs var guldet hamnar på säsongens sista dag är det bästa tänkbara ur sportsligt hänseende. Dessutom möts Honka och Pallokissat i en match som avgör bronsstriden och Merilappi United mot TPS handlar om femte- och sjätteplats. Alla matcher betyder något i slutomgången och det är förstås optimalt, säger Bollförbundets tävlingschef Peter Lundström.


Nytt format
Inför säsongen 2013 övergav damligan formatet med 27 omgångar där de tio lagen mötte varandra tre gånger.
Numera gäller en rak grundserie med hemma- och bortamöten följt av en slutspelsserie där de sex bästa lagen möter varandra en gång vilket ger 23 matcher totalt. De fyra sämst placerade lagen från grundserien möter varandra två gånger i kampen för att undvika nedflyttning och spelar således 24 ligamatcher under säsongen.
– 27 matcher blev för många. Med det här systemet är det något färre matcher, men å andra sidan är de betydligt tuffare och jämnare. Jag tycker definitivt att vi har träffat rätt med det här formatet. Att allt avgörs i sista matchen är perfekt, även om Gary inte gillar det, säger Peter Lundström och skrattar.


”Ett drama för alla”
Åland Uniteds tränare Gary Williams säger att han självklart helst hade sett att ligaguldet redan var säkrat. Men samtidigt står Ålandsidrotten inför en historisk händelse, menar engelsmannen.
– Jag tror inte vi får se en idrottshändelse lika dramatiskt som det här igen. Jag tror inte ligan kommer att avgöras i sista matchen igen, det är unikt. PK-35 kommer att komma till Åland med sina supporters och jag hoppas att de åländska fansen sluter upp bakom oss på lördag. Även icke-fotbollsälskare kan gilla det här; ett sådant här drama har något för alla, säger Williams.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax