DELA

Dopad ryss ger ”Kenta” EM-guldet

KRAFTSPORT. EM-guldet i styrkelyft fråntas ryssen Alexander Klyushev sedan han testats positivt för dopning. Titeln går istället till mariehamnaren Kenneth ”Kenta” Sandvik.
Det internationella styrkelyftsförbundet har fått nog och stänger nu av Ukraina och Ryssland från alla tävlingar i två år.
– Det kan bara bli bättre, säger Sandvik.
Europamästerskapen i styrkelyft avgjordes i mitten av maj i Tjeckien. Ålands kraftsportsklubbs Kenneth ”Kenta” Sandvik mäktade med ett silver med totalt 1.027,5 kilo i de olika momenten. Han nådde inte upp till guldmedaljören Alexander Klyushev på 1.050 kilo.
Men nyligen kom resultaten från dopningstesterna; Klyushnev testades positivt för otillåtna preparat i blodet och fråntas därmed sitt titel som tungviktsmästare som istället går till Sandvik.
– För min egen del är det fantastiskt roligt, jag har aldrig haft ett totalt guld från ett så stort mästerskap, säger han och tillägger:
– Det är tråkigt att ett mästerskap avgörs så här ett halvår efteråt, men tyvärr är det en verklighet vi har i dag.
När han åkte ner till tävlingarna visste han att ett brons torde vara möjligt då bara tre i +125-kilos klassen mäktat med över 1.000 kilo.
– När jag fick silvret var det en enorm bonus. Men att få byta ut det mot ett guld är stort, även om det naturligtvis hade varit roligt att få det direkt som bästa lyftare.
Men Sandvik konstaterar att ryssen i och för sig var ”för stark” med hjälp av annat än naturlig, rå styrka, så han gläds ändå till titeln.

”Vettig avstängning”
Klyushev var en av fyra lyftare i årets EM som testades positivt. Hans individuella straff blir 1.500 euro i böter samt avstängning i två år, vilket gäller till 13 maj 2008. Hans landsman Evgeniya Mazalova samt ukrainaren Mikhailo Bulanyy och polacken Dariusz Mirowski går samma öde till mötes, med skillnaden att den sistnämndas böter enbart är 500 euro.
Det kollektiva straffet är dock hårdare. Det internationella styrkelyftsförbundet (IPF) har nu valt att stänga av samtliga tävlande från Ryssland och Ukraina i två år framöver.
– Det har varit många positiva beslut i olika tävlingar, så avstängning är vettigt. Det verkar finnas fler skyldiga än oskyldiga, och jag förstår att förbundet var tvunget att göra något. Det är ohållbart och jag stödjer avstängningen, säger Kenta Sandvik.

Ett rent år
Ålänningarna och flera andra europeiska länder testas regelbundet, även på träningar, av sina nationella förbund. Något sådant förekommer inte i öststaterna.
– För att få komma tillbaka blir de tvungna att visa upp ett fungerande antidopningsprogram. Jag tror det är bra för sporten även om det är synd att några av de bästa lyftarna stängs av.
Om någon lyftare, junior som senior, testas positivt när nationerna tillåts tävla internationellt igen – förlängs omedelbart avstängningen ytterligare ett år.
– Det är hårda bud, man får hoppas samtliga tar sitt ansvar.
Alexander Klyushevs frånfall innebär dessutom att Finlands andra lyftare i klassen, Jari Martikainen, uppgraderas till silver medan Norges Frode Rui belönas med bronspengen. Även fördelningen av grenmedaljerna ändras och upphöjer bland annat Sandvik till en silvermedalj i knäböj.