DELA

Dilemmat: kan bara spela ett mästerskap

FOTBOLL. Två EM till sommaren – men de kan bara delta i ett.
UEFA:s regler ställer till det för Adelina Engman och Juliette Kemppi.
– Det är synd för spelarna det gäller, säger Engman.
Enligt UEFA:s regler får en spelare representera sitt land bara i en stor mästerskapsturnering per säsong. Adelina Engman och Juliette Kemppi har viktiga roller i U19-landslaget, och är på god väg att etablera sig i A-landslaget. Till sommaren spelas både EM och U19-EM. Då måste förbundet välja vilken turnering framtidslöftena ska spela i.
– Det är synd för spelarna det gäller, men de har bestämt så nu och man kan inte göra någonting åt det. Man får vara glad att man får spela mästerskap, säger Engman.
Juliette Kemppi håller med.
– Så länge som du får spela för Finland får du vara stolt.
I helgen fortsatte Adelina Engmans succé i den blåvita tröjan när hon sköt U19-landslaget till EM-slutspel med sitt mål mot Island.
Anfallaren var också med i A-landslagets träningsmatch mot Slovakien i torsdags förra veckan. Dessutom spelade hon hela U19-landslagets match mot Nordirland – trots att laget redan var klart för slutspel.
Åland United-tränaren Gary Williams överväger att kasta in Juliette Kemppi i stället för skadade Jaana Lyytikäinen, och Adelina Engman kommer troligtvis att spela på topp i helgens match mot NiceFutis.
– Men vi måste utvärdera dem. De har tre tuffa matcher bakom sig. Jag är ganska överraskad att Adelina spelade med U19-laget mot Nordirland. Om de spelar de nästa matcherna i ligan blir det sex matcher på sjutton dagar, och det spelar ingen roll om du är Leo Messi då, det kommer ändå att påverka din prestation.

Totte Vesterlund