DELA

”Det kommer att bli krig”

FOTBOLL. Snö dagen före och minusgrader timmarna innan match.
IFK Mariehamn rundar av en säsong som värmt i iskyla.
– Vi kan glömma jogo bonito, det blir kamp därute, säger Jarkko Värttö inför MyPa-matchen på lördag.
IFK Mariehamns Europadröm dog i svinkylan uppe i Jakobstad i måndags. Poängen mot Jaro (3–3) kom visserligen till efter en stark 1–3-upphämtning, men i och med TPS poäng mot Inter är IFK fyra poäng ifrån tredjeplatsen och vad som kunde blivit klubbens första medalj i Tipsligan.
Men det finns andra historiska riktmärken att rikta blickarna mot och kämpa för:
n IFK Mariehamn har slutat fyra som bäst tidigare i Tipsligan (2009). Vid poäng mot MyPa gör laget om den bedriften.
n Laget är obesegrat hemma på Wiklöf Holding Arena den här säsongen.
– Det ska man komma ihåg när vi går in i matchen. Vi är väldigt starka på hemmaplan, och en fjärdeplats i ligan är det bästa vi slutat tidigare, säger IFK-tränaren Pekka Lyyski.


Charmig kyla
Väderleksrapporterna talar om snö på fredag och minusgrader på lördag förmiddag. Förutsättningar som knappast bäddar för något skönspel mot MyPa.
– Vi får tänka på att spela med marginal och undvika att ge bort bollen. Nån vacker fotboll blir det knappast, säger Jarkko Värttö ochfår medhåll av lagkaptenen Jani Lyyski:
– Det kommer att bli ett krig på plan, det är inget snack om saken. Den är hal och svårspelad, men vi kommer att fajtas. Alla spelare känner att slutet är nära nu och att vi gjort oss förtjänta av lite ledighet, men först ska vi tömma oss på enegri totalt en sista gång.
Mittbacken ser trots allt en viss charm i de tuffa förhållandena.
– På nåt sätt hör det ju till fotbollen på hösten att det ska vara blåsigt, kallt och jäkligt och att man ska gå och gnälla på hur planerna ser ut, säger Jani Lyyski som hoppas lagets fina säsong ska få ett värdigt avslut i morgon.
– Vi var ett mer namnstarkt lag i fjol, men vi har jobbat oerhört mycket med att bygga upp en laganda i år och det har vi lyckats med. Alla står upp för varandra i det här laget, och det ska vi göra mot MyPa också.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

Fotnot:
Jogo bonito är portugisiska för Det vackra spelet.