DELA
Foto: Stefan Öhberg/ArkivDUKAT FÖR FEST I kväll spelas årets första åländska lokalderby när FC Åland tar emot Jomala IK i Rangsby. Bilden från höstderbyt i fjol.

Derbyfesten – ett toppmöte

FOTBOLL. Två formstarka Ålandslag i Rikstrean.

Kvällens derby mellan FC Åland och Jomala IK blir ett toppmöte.
I fjol spelades det åländska lokalderbyn i division III för första gången på mycket länge.

JIK hade tagit klivet upp från fyran och klarade kontraktet som Rikstreans näst sämsta lag. FC Åland slogs i toppen av tabellen och blev tvåa till slut. Men trots lagens diametralt motsatta positioner i tabellen i fjol vann lagen ett varsitt derby: FC Åland med 3–0 i Jomala på våren, JIK med 2–1 i Markusböle på hösten.

Inför kvällens derby i Rangsby leder hemmalaget FC Åland Rikstrean på 22 poäng efter nio matcher, JIK är trea på 18 (förutsatt att inte PIF vinner sin hängmatch mot LTU). FC tog en poäng borta mot serietvåan VG-62 i lördags medan JIK besegrade mittenlaget TPK hemma.

”Jämna matcher”

– Tabellplaceringar tror jag inte spelar så stor roll i ett derby. De matcherna kan gå hur som helst ändå. I fjol var vi i botten och FC Åland i toppen, ändå var det två spelmässigt jämna matcher, säger Mikael Signell som sköt JIK till seger mot TPK i helgen.

Rezgar Amani, som stod för FC Ålands mål mot VG-62, är inne på samma linje. Men anfallaren tror samtidigt att de båda lagens fina form kan få effekt vid sidan av planen.

– Ja, det kan säkert locka lite mer folk att vi båda är med i toppen. Självklart är det roligt med ett derby mellan två lag som går bra, säger Amani som samtidigt betonar att derbyt är en match i mängden. (om)

Läs mer i tisdagens Nyan