DELA
Foto: Ida K Jansson

Den ofrivillige tränaren

FOTBOLL. Craig Wight frontar den tränarstab som ska leda Åland United resten av säsongen.

En roll han inte trivs med.

– Det handlar om spelarna, inte om mig, säger skotten inför slutspelsseriens premiär i morgon.
Målvaktstränaren Craig Wight har redan hunnit prova på chefstränarrollen för Åland United i år.

I skarven mellan Gary Williams uppsägning och Giovanni Costantinos tillträde ledde 38-åringen laget i någon vecka på senvintern.

När han nu blir ansiktet utåt för klubbens fjärde tränarkonstellation på drygt sex månader är det inte en situation han är helt tillfreds med.

– Jag vill hjälpa spelarna att bli så bra de kan. Det ska inte handla om mig eller tränarteamet, säger Craig Wight som jobbar nära fystränaren Richard Nordas och andretränaren Mikael Virta i den nygamla staben.

Ligaerfarenhet

Men Craig Wights erfarenheter från ett par decennium som professionell fotbollsmålvakt kan komma väl till pass under nådens Åland United-år 2016.

Han spelade proffsfotboll (mestadels i andraligan) i Skottland – bland annat för klassiska Hibernian i högsta serien – och England. När det stormade som värst var han med om managerbyten upp till fyra gånger per säsong.

– Jag har varit i den situationen själv som våra spelare går igenom nu med tränare som kommer och går. Det är inte lätt som spelare eftersom man vänjer sig med en tränares sätt att vara, och sen kommer en ny coach in och förändrar tänket, säger Craig Wight som vis av erfarenheten inte kommer att göra något revolutionerande under säsongens återstående sex veckor.

– Den som försöker göra revolution i en fotbollsklubb förlorar jobbet snabbt. För mig handlar det om att vara väldigt uppmärksam på vad tjejerna behöver för att förbättra laget. De senaste sex-åtta veckorna har varit bra, vi har haft bra kontinuitet i vårt spel och jag vill inte förändra alltför mycket utan fortsätta på den inslagna vägen. En del saker kan jag lägga till, men inte för mycket.

Läs mer i fredagens Nyan!