DELA

De spelar för Finland hemma på Åland

FOTBOLL. U 23-landslaget spelar träningslandskamp mot Sverige på Åland nu på söndag.
Tre Åland United-spelare och ytterligare en åländsk spelare är uttagen i truppen.
Matchen är dessutom en möjlighet för spelarna att imponera på A-landslagets förbundskapten som ska finnas på plats på Wiklöf Holding Arena.
För Åland United och de andra lagen i damligan är det vila just nu. Men inte för alla spelare. ÅU:s Taina Hartikainen, Sarah Engblom, Nina Hietanen samt åländska Matilda Mörn är uttagna till den U23-trupp som möter Sverige i en träningslandskamp på Åland i helgen.
I dag börjar uppladdningen och på söndag möts lagen på Wiklöf Holding Arena.
– Det känns så klart extra roligt att det är här på Åland när man känner planen och får publiken med sig. Och att man egentligen skulle vara ledig gör ingenting. Jag hatar ändå att vara ledig, säger Taina Hartikainen glatt.
Och för Matilda Mörn som spelar i Djurgårdens IF blev det en tur hem till Åland.
– Det är alltid kul att vara hemma och spela, och särskilt roligt i sådana här sammanhang. Jag har bara spelat i ungdomslandslag tidigare och nån match i U21. Det var en rolig överraskning när jag fick veta att jag skulle vara med, och det känns verkligen som att jag har gått framåt mycket den här säsongen, säger hon.


Miettinen tränar
För alla utom Sarah så har det stått klart sedan ett par veckor tillbaka att de är uttagna till landskampen. Men för hennes del kom det ett samtal för några dagar sedan efter att en av spelarna tvingats lämna återbud.
– De ringde i måndags och frågade om jag ville vara med. Det var lite överraskande men så klart riktigt roligt, säger hon.
Trots att U23 är under ledning av ÅU:s tränare Marianne Miettinen känner de inte att de har kunnat dra nytta av att ha samma tränare på båda håll.
– Det är inte samma sak att spela i landslaget som i ett klubblag, så hon har faktiskt inte pratat något om landslagsspelet med oss ännu. Men visst ser hon oss koll på oss och ser oss spela hela tiden, säger Sarah.
Både Taina och Sarah har spelat med U23 tidigare men tror att allt kommer att kännas ganska nytt.
– Jag vet inte ens hur alla ser ut som finns med i laget. Och ett par dagar är inte mycket tid för att spela ihop oss. Men bara vi hittar spelet så blir det nog bra, säger Taina.


Känner motståndet
För Finlands del är matchen bara en träningslandskamp, men för Sveriges handlar det om förberedelse inför U20-VM i Tyskland senare i sommar. Och laget som Sverige ställer upp med på söndag består så gott som enbart av spelare från Damallsvenskan.
– Jag kollade upp lite vilka som är med i deras lag och det ser tufft ut, säger Taina.
Kanske kan det vara till hjälp att Matilda till vardags spelar i Damallsvenskan.
– Jag vet vilka spelarna är men vi får se om det kan vara till någon hjälp. Jag ska nog bidra med det jag kan, säger hon.


Jegletz på läktaren
Även A-landslaget har match den här helgen där Annica Sjölund och ÅU-spelaren Jaana Lyytikäinen finns med i truppen i VM-kvalet hemma mot Portugal. Men förbundskapten Andrée Jeglertz ska även ha tid att klämma in ett besök på WHA för att se om några av spelarna eventuellt är redo att ta steget upp i A-landslaget.
– Klart att det är kul att spela när man vet att den chansen finns, säger Sarah och får instämmande svar från de andra.
Avspark i söndagens match mot Sverige är 15.00.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax