DELA

De försvarar Finlands färger på hemmaplan

FOTBOLL. Annica Sjölund och Jaana Lyytikäinen är de åländska inslagen i kvällens VM-kvalmatch mellan Finland och Slovenien på Wiklöf Holding Arena.
– Visst känns det speciellt att få spela en sådan här match på hemmaplan, säger de.
Annica Sjölund är född och uppvuxen på Åland. Jaana Lyytikäinen spelar i Åland United och bor på Åland sedan i vintras. När Finlands damlandslag nu möter Slovenien i en VM-kvalmatch i Mariehamn känns det extra roligt för dem båda.
– Det här är första gången jag spelar en landskamp här hemma. Det ska bli kul när man har många man känner i publiken, säger Sjölund.
– Det känns speciellt för mig också. Alla mina lagkamrater kommer och tittar, säger Lyytikäinen.

Revanschsugna
Dagens match är egentligen betydelselös för Finland. När man förlorade mot Italien i juni stod det klart att det blir en andraplats i kvalgruppen. Endast gruppvinnaren, Italien, går vidare till slutspel.
– Det kändes väldigt jobbigt efter den matchen, vi var väldigt besvikna när vi förlorade mot Italien. Nu vill vi ha revansch. Matchen mot Slovenien känns viktig av den anledningen, säger tjejerna.
Senast Finland och Slovenien möttes slutade matchen 3–0 i finländskornas favör.
– Det var på en väldigt dålig och blöt plan och de höll 0–0 länge, säger Sjölund.
– Och vårt lag ser lite annorlunda ut nu än vad det gjorde sist vi möttes. Vi har flera nya unga spelare med den här gången, tillägger Lyytikäinen.
19-åriga TPS-målvakten Katja Kankaanpää, Umeå IK:s 19-åriga mittfältare Pernilla Nordlund och FC Honkas blott 17-åriga mittfältare Marianna Tolvanen är de tre spelare i truppen som ännu väntar på att få göra a-landslagsdebut. För Sjölund och Lyytikäinen, som vid det här laget är rutinerade i damlandslagssammanhang, blir det automatiskt mer ansvar när nya spelare finns med.
– Men samtidigt är det meningen att de ska ta för sig från början. De är inte med bara för att se och lära, de ska ta för sig som alla andra, säger Sjölund.
Hon konstaterar också att med en ny förbundskapten, Andrée Jeglertz, som tillträdde så sent som i december är mycket nytt även för de rutinerade landslagsspelarna.
– En ny tränare för med sig nya idéer och tankar. Men det känns bara positivt och inspirerande.

EM i sikte
Just Jeglertz har sagt att han ser dagens match mer som Finlands första steg mot EM 2013 än som det sista man gör i VM-kvalet. EM-kvalet inleds i höst och damlandslaget vill förstås gå så långt som möjligt i den turneringen.
– Jag tror inte att någon nöjer sig med annat än att vi går till EM, säger Sjölund.
Men först ska man avsluta VM-kvalet med dagens landskamp.
– Slovenien är ett lag vi borde vinna mot. De spelar tufft, på gränsen till fult, och vi behöver få ett tidigt ledningsmål. Då tror jag vi vinner, säger Sjölund.
– Jag hoppas att det kommer mycket publik. Det är en bra möjlighet för alla här på Åland att få se damfotboll på landslagsnivå, säger Lyytikäinen.
Vad kan man vänta sig av er som åskådare då?
– Man kan vänta sig ett hungrigt och nytt finländskt lag. Ett lag som vill vinna och inte nöjer sig med något annat.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462

Foto: Stefan Öhberg

stefan.ohberg@nyan.ax