DELA

Cia siktar på SM

BANHOPPNING. Cecilia ”Cia” Jansson kommer den här säsongen att tävla i Elitserien i hoppning för svenska ridklubben Avesta.
– Första tävlingen går i Umeå i påsk, berättar Cia som nyss kommit hem från en träning med laget.

Precis som i fotboll finns det olika divisioner man kan tävla i som hoppryttare. Inför den här säsongen kvalificerade sig Avesta ridklubb till Elitserien, den högsta divisionen inom svensk banhoppning.
– Nu hålls det först tre kvalomgångar i Elitserien. De lag som klarar sig bäst under de här tre omgångarna kvalificerar sig till SM som går i juni, berättar Cia.
För Avesta är det första gången på tiotals år man tävlar i Elitserien. Att Cia fått möjlighet att rida med laget beror på att klubben inte har så många ryttare som tävlar på den nivå det rör sig om nu – 1,30-hinder i kvalomgångarna och 1,40-hinder i finalen.
– Det har gått bra för mig när jag varit där och tävlat tidigare och jag känner en tjej som är hemma därifrån. Klubben hade frågat henne om hon trodde att jag kunde tänka mig att rida för dem, berättar Cia.

Lagträning

I helgen var Cia och hennes nioåriga varmblod Moonlight till Avesta för att träna med resten av laget.
– Jag har inte tävlat sedan tidigt i höstas och nu i vinter har vi mest tränat kondition och styrka. Det här var första ordentliga hoppträningen på länge och det känns att hästen blivit starkare, han orkar mera nu.
Fösta kvalomgången i Elitserien rids i påsk och då finns Cia och Moonlight på plats i Umeå där tävlingen hålls.
Har du en ordinarie plats i laget eller är det uttagningar inför varje tävling?
– Avesta har inte så många ryttare att välja bland så alla följer med till tävlingarna. Laget utgörs av en junior, en young rider och två seniorer och vilka det blir avgörs på plats efter att man ridit förklasserna.
Avesta tävlar i den norra zonen i Elitserien. Allt som allt finns fem zoner med åtta lag i varje. De två lag med högst poäng efter tre omgångar går till lag-SM i juni. De två lag som samlat minst poäng efter tre omgångar flyttas ner till division 1.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax