DELA

Blandade åsikter om färre ligalag

FOTBOLL. Från och med säsongen 2012 spelar tolv lag i herrarnas liga i stället för dagens 14.
Även i Damligan blir lagen färre. Redan efter den här säsongen minskar antalet från tolv till tio.
Förändringarna görs för att höja kvaliteten på fotbollen men resulterar också i högre kostnader för klubbarna.
Elitfotbollen i Finland är under förändring och bollförbundets förbundsstyrelse beslutade i går att ändra om i seriesystemen. I herrligan ska från och med säsongen 2012 tolv lag göra upp om titeln i stället för nuvarande 14. Och i stället för att spela två serieomgångar ska det spelas tre. Det betyder att 33 matcher spelas i stället för nuvarande 26.
– IFK:s officiella åsikt är att det inte främjar den finska fotboll. Vill man ha fler omgångar är det bättre att det finns 16 lag i stället. Beslutet baseras väl på att de stora lagen i ligan tycker att det ojämna matcher. Men så är det ju inte. Det finns ju inget annat land som har en så jämn liga som vi har haft i år. Lahti som ligger sist har tio oavgjorda, bland annat mot flera storlag, det är inte dåligt av ett bottenlag. Jämför det med stora ligor som i till exempel England och Spanien där är nivån lagen emellan är betydligt större, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.

Ökade utgifter
För IFK:s del innebär fler bortamatcher större utgifter.
– Vi får högre resekostnader men jag kan inte svara på hur mycket. Och det är något som också drabbar de andra smålag hårdare än de större klubbarna som säkert får fler hemmamatcher, säger Lyyski.
Övergångssäsongen 2011 ska alltså spelas som årets serie med 14 lag. Skillnaden blir dock att två lag degraderas till division I och att tabelltolvan kvalar mot ettan i division I.
I ettan ska det från 2012 bara spela tio lag och de fem sämsta lagen ramlar därför nästa säsong ner till tvåan.

Mindre lag bland damerna
Även för damerna sker det förändringar. Redan från och med nästa säsong minskar antalet lag från tolv till tio och alla lag möts tre gånger under säsongen. Redan i slutet av denna säsong faller de två sämsta lagen i ligan. Det tredje sämsta laget tvingas kvala mot segraren i division I.
Från och med 2011 så faller bara det sämsta laget i ligan ner till ettan och vinnaren i ettan stiger direkt till ligan.
–Min personliga åsikt är att sportsligt sett är det bättre med tio lag för att det höjer kvaliteten i ligan. Som det är nu har vi för många unga spelare i ligan och inte tillräckligt med skickliga spelare för att fylla alla lagen. Skulle de skickliga spelarna delas upp på bara tio lag i stället skulle det bli bättre. Dessutom är matchsäsongen nu för kort och träningssäsongen för lång. Det nya systemet gör ligasäsongen längre vilket är viktigt för elitnivån eftersom spelarna då får spela fler matcher av betydelse, säger ÅU:s tränare Marianne Miettinen.
Men hon menar att det också finns nackdelar.
– Ekonomin i klubben drabbas med fler resor. Och med fler omgångar kommer det att spelas matcher under vardagarna vilket krävs att spelarna måste ta ledigt från jobbet. Det kommer att ställa till med problem, säger Miettinen.
Förändringar sker även i damettan som delas in i två grupper om sju lag vardera. De åtta bästa sen går sen vidare till en fortsättningsserie.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax