DELA

”Bättre chans får vi inte”

RUGBY. Rugbyklubben Åland Stags siktar på att ta klivet upp i högsta serien.

Första hindret är Seinäjoki på bortaplan i morgon.

– Förmodligen det lättaste motståndet i serien. Sen blir det uppförsbacke, säger Rasmus Basilier inför division I-premiären.
Efter en säsong i det svenska seriesystemet bytte Åland Stags land till finska division I inför fjolårssäsongen.

Målet var att ta klivet upp i mästerskapsserien redan då, men en dålig start på säsongen grusade förhoppningarna. Lagets starka avslutning då man vann de fyra avslutande matcherna har dock gett råg i ryggen inför årets säsong.

– Vi ska bygga vidare på vad vi gjorde under fjolårssäsongen, säger spelande tränaren Rasmus Basilier som förfogar över en 35 man stark trupp.

– Killarna har skaffat sig erfarenhet under de senaste säsongerna och en bättre chans att vinna division ett än i år får vi nog inte. Jag tycker att vi har väldigt goda förutsättningar.

Seriesystemet ses över

Division I-serien består av åtta lag som delas in i två ”konferenser” enligt nordamerikansk modell. Åland Stags spelar i den västra konferensen tillsammans med Seinäjoki, Björneborg och Vasa – medan HRC – Helsingfors rugbyklubbs andralag – Warriors (från Helsingfors), Joensuu och Tavastehus gör upp i den östra.

Stags första match är borta mot nybildade Seinäjoki i morgon.

Vinnarna i respektive konferens möts i playoff i Tavastehus den första oktober om en plats i högsta ligan nästa säsong.

Men vinst där är ingen garanti för en plats i finsk rugbys finrum.

– Rugbyförbundet kikar på om de ska göra om serieindelningen till 2017, och då kan det bli aktuellt att minska ned på antalet lag i högsta serien som i dag består av nio lag. Det kan bli så att det bara blir sex lag kvar i ligan, för att kunna skapa en ny division två-serie under ettan. Som det är nu är ligan lite för ojämn. Men vi får se hur det blir, allt vi kan göra är att vinna kvalet och visa att vi förtjänar en plats i ligan, säger Basilier.

Utländska nyförvärv

Anledningen till Stags optimism handlar inte bara om erfarenhet. Klubben har liksom i fjol förstärkt laget med utländska importer och den här säsongen kommer irländske backen Jack Holland, 22, och engelske forwarden Sam Steventon, 24, att spela för Åland Stags.

– Det spelas inte rugby på sommaren i så många andra europeiska länder, så de var sugna på att komma iväg på ett litet äventyr. Och så kan jag vara väldigt övertygande, säger Rasmus Basilier och skrattar.

– De här spelarna betyder jättemycket för oss med sin rutin och sitt kunnande. Även om vi har skaffat oss en del erfarenhet genom åren är deras kunskap på en annan nivå.