DELA

Barnen bollade över gränserna

BOLLSPORT. För sjunde året i rad samlades elever från Ålands grundskolor för att testa på olika bollsporter när ”Bollis” arrangerades.
– Det här är en social bit där man lär känna andra, säger fritidsledare Frank Ottesen.
(På bilden syns Julia Lisette Lindholm, Sebastian Österlund, Samuel Bonds, Mattias Nordlund, Hugo Hachem och John Blomqvist)
Innebandy, bordtennis, basketboll, kidsvolley och handboll är några av de sporter ett 100-tals ungdomar får testa på i Godbyhallen i veckan. Under skollovet arrangeras ”Bollis 07” som blivit en återkommande tradition.
Några av deltagarna är mellanstadieeleverna Sebastian Österlund 11 år, Samuel Bonds 12 år, Julia Lisette Lindholm 11 år, Mattias Nordlund 12 år, Hugo Hachem 11 år och John Blomqvist 11 år. De kommer från olika delar av Åland och pratar i munnen på varandra när de berättar vad de fått testa på under dagen. Och de är noga med att berätta att de vunnit en basketmatch.
– Skriv att vi vann med 10–3!
Några av dem känner varandra sedan förut, medan andra fått helt nya kamrater.
– Jag kände ingen här och så är det lite svårt att vara ensam tjej i min grupp. Fast det går bra, säger Lindholm och skrattar.

Samma tak
Sunds fritisledare Frank Ottesen var med och startade Bollis för sju år sedan.
– I början hade vi en träff på våren och en på hösten, med bara tjejer. Men sedan utvidgade vi det så även killarna kunde vara med, berättar han.
Barnen är uppdelade i en grupp för barn i årskurs 1-3 och en för årskurs 4-6. I år är första gången dagarna arrangeras i Godbyhallen.
– Det har alltid varit lite struligt att ordna transport när barnen skulle simma efteråt, nu har vi allt under samma tak.
Mellan klockan 10.00-15.00 varje dag är barnen igång och får både lunchmat och mellanmål. Dessutom erhåller de varsin t-shirt som minne av dagarna.
– Kidsvolley och basketboll är lite annorlunda för dem, det finns egentligen inget organiserat för den här åldern annars. Samma med innebandyn, det är inte många i årskurs 1-2 som testat på det förut. På det här sättet får de flera ben att stå på, säger Ottesen.

Ingrodda gränser
De åtta fritidsledarna på Åland håller i Bollis tillsammans med föreningsrepresentanter som får en chans att presentera sin sport samtidigt som de hjälper till med handledningen.
– En av orsakerna till att vi arrangerar det här är att sudda ut kommungränserna. Det är ganska ingrott, och man vill gärna vara med sina kompisar. Men det blir aldrig en grupp med bara barn som känner varandra, det här är en social bit där man lär känna andra.
Blir det en fortsättning?
– Så länge det finns respons fortsätter vi med det i mellandagarna. Överlag är alla jättenöjda och frågar redan om vi ska ordna det nästa år.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax