ÅU vann mot regerande mästarna

FOTBOLL. Åland United besegrade serieledande FC Honka med 2–1 under lördagen. Stor matchhjälte blev Signy Aarna då hon knoppade in segermålet i den 73:e minuten på ett inlägg av Sydney Blomquist.

De inledande 25 minutrarna av matchen var till stora delar ett ställningskrig. Inga egentliga farligheter skapades av något av lagen. Det såg ut att fortsätta i samma stil ända tills gästande FC Honka:s mittback Emilia Iskanius styrde in en frispark från långt håll efter en halvtimmes spel. 0–1 var ett faktum.
Honka hade greppet om matchen resten av halvleken. Efter pausvilan fortsatte dusten med mycket kampspel på mittfältet. När nästan en timme hade spelats kvitterade målfarliga Isabella Mattsson matchen, assisterad av Sydney Blomquist.
Det blev också startskottet för hela ÅU, nu tog man över mer och mer. Ineffektiviteten och ställningskriget från första halvleken var plötsligt som bortblåst. United forcerade hårt och lyckades även göra segermålet till följd av den nyfunna anfallsviljan. Matchen ändrade helt karaktär i det skedet, ÅU:s furiösa tempo och anfallsfotboll malde gradvis ner gästande Honkas dittills relativt stabila försvarslinje.

Läs hela artikeln i måndagens Nya Åland.

Text: Peter Pussinen