DELA

ÅU utslaget ur cupen

FOTBOLL. Åland United fick respass direkt ur Finska cupen i kväll.
I slutminuten sänkte PK-35:s Heidi Kivelä åländskorna med ett drömmål.
– Allt hon försökte göra var att få en ren träff och så sitter den i krysset. Surt, men sån är fotbollen, säger ÅU:s tränare Gary Williams.
Efter ett cupfritt 2012 var Åland United tillbaka i Finska cupen när den andra omgången avgjordes under onsdagskvällen.
Trots att åländskorna slutade tvåa i ligan i fjol var motståndet tuffast möjliga från start: regerande mästarna PK-35.
Motståndet i kombination med naturgräsdebuten gjorde att ÅU – som hittills radat upp sju segrar på lika många matcher i ligaspelet – aldrig kom upp i normal standard på WHA.
PK-35:s Jennifer Bisset och Heidi Kivelä såg med varsina mål till att Vandalaget hade en tvåmålsledning efter tjugo minuters spel. ÅU:s replik kom visserligen blixtsnabbt genom ovane målskytten Pille Raadik – suveränt framspelad av Jaana Lyytikäinen (bilden) – men närmare än 1–2 kom aldrig ÅU före paus.
I den andra halvleken fortsatta matchen i samma stil som i den första: det vill säga utan större karaktär och kvalitet på den svårspelade WHA-mattan. Men med dryga tio minuter kvar lyckades åtminstone ÅU kvittera när Cynthia Uwak drämde upp bollen i nättaket efter en hörna.
Matchen gick emot förlängning men i 89:e minuten vådasköt Heidi Kivelä 3–2 till PK-35, otagbart för Ellen Ahlström i hemmamålet.
– Hon (Kivelä) försökte egentligen bara få i väg bollen efter en kampsituation, och så sitter den klockrent i krysset. Det är omöjligt för Ellen att göra nåt på det skottet och surt att dom får till ett sånt i slutskedet, säger Gary Williams.
– Vi är förbannade såklart över att förlora. Men tjejerna kom aldrig riktigt i gång i dag och kände sig kanske lite nervösa. Vi pratade inför matchen om hur vi skulle spela, men det är inte helt enkelt på den här planen även om jag inte vill använda det som ursäkt.

Oskar Magnusson