ÅU tog hem ligaguldet trots förlust mot Ilves

DAMLIGAN
ILVES 2
ÅLAND UNITED 1

FOTBOLL. Det blev i dag klart att Åland United är 2009 års ligamästare. Men de lyckades inte på egen hand säkra guldet utan förlorade dagens mot Ilves i Tammerfors. Honka, som inte hade råd att tappa poäng för att fortfarande ge ÅU en match om guldet, förlorade nämligen också sin match i dag och avståndet till förstaplatsen är för de nu ointagligt.

Det var inget snack om att det var ett taggat Åland United som vandrade ut på planen i Tammerfors tidigare i dag. Man tog tag i matchen direkt och Jannica Tjeder var första ÅU-spelare att komma till avslut, ett avslut som tyvärr gick utanför mål.
Några minuter senare hittade Tjeder Sarah Engblom utanför Ilves straffområde och hemmalagets målvakt Noora Matikainen stod för en jätteräddning.
I den tolfte matchminuten sköt Maiju Ruotsalainen ett skott som Matikainen tvingades rädda till en hörna. Taina Hartikainen slog hörnan från vänster, Åland United flyttade upp flera spelare i Ilves straffområde och Eveliina Kohvakka kom högst och nickade bollen i mål.
I den 37:e minuten fick Ilves en hörna. Hörnan slogs kort och inlägget som följde nådde Annika Tossavainen, hon placerade bollen bakom Maria Rönnbäck i Åland Uniteds mål och jublade för kvittering, bara för att få se domare Lina Lehtovaara döma bort målet för offside.

Mardröm
Första halvlek gick med andra ord som en dans för ÅU. Andra halvlek blev däremot en mardröm.
I den 53:e minuten tilldömdes ÅU en hörna. I trängseln framför Ilvesmålet slog Ruotsalainen en motståndare i magen och Lehtovaara visade upp det röda kortet.
Ruotsalainen hann knappt av planen innan Ilves kvitterade. Elina Kortekangas slog en boll som via Kohvakkas fötter gick i mål bakom Rönnbäck.
1-1 stod sig till den 82:a minuten då Ilves Jonna Kykkänen lade en perfekt lobb över Rönnbäck och ÅU:s första förlust för säsongen var ett faktum.

Bilden togs när Ilves kom på besök till Bengtsböle tidigare den här säsongen.