DELA

ÅU och IFK testar formen i Damälvan

FOTBOLL. Åland United och IFK Mariehamn deltar i helgen i Damälvan i Eckeröhallen.
– För oss är motståndet precis lagom, det passar oss perfekt. För Åland United däremot lär det bli lekstuga, säger IFK Mariehamns tränare Urban ”Ubbe” Truedsson.
Åland United och IFK Mariehamn ser helgens matcher i Damälvan som en bra värdemätare för var de står så här tidigt på säsongen.
– Turneringen är ett bra sätt för oss att stämma av var vi står i träningen för att se vad vi behöver jobba på härefter. Resultatet är väl ganska oviktigt så här tidigt på säsongen men tjejerna är tävlingsmänniskor och kommer förstås att gå in för att vinna, säger Truedsson.
Han berättar att IFK just nu är inne i en tung träningsperiod med mycket fysträning. I helgen ska man dock fokusera på att testa olika spelsystem.
– Dessutom har vi fått in en hel del nya unga spelare från Östernäs så det här blir ett tillfälle för dem att visa upp sig.
IFK möter under gruppspelet Hammarby DFF, Triangelns IK, Hässelby SK FF och Kristanopels GoIF.
– För oss är motståndet precis lagom, det passar oss perfekt, säger Truedsson.

Förhandsfavoriter
Åland United ska, åtminstone på pappret, inte ha några problem att slå de lag man möter i helgen. I gruppspelet ställs man mot Västerås IK, Djurgårdens IF, Boo FF och Huddinge IF.
– Det är division 2 och 3 lag, och Djurgården och Hammarby kommer med sina ungdomslag. Vi vet att det inte är den nivån vi kommer att möta framöver men det är ändå en jättebra start för oss, säger tränare Marianne Miettinen.
Vad gäller resultatet har Åland United inte satt upp några mål inför turneringen.
– Den enda tanken jag hade när jag anmälde oss var att få se spelarna i en matchsituation. Vi har tränat mycket anfallsspel och det kommer vi att försöka jobba med i Damälvan också, uppspel och olika modeller som vi försöker hitta i vårt spel. Jag kommer också att flytta runt spelare och testa dem i olika positioner, säger Miettinen.
Att ÅU inför turneringen är storfavoriter ser hon enbart som positivt.
– Med tanke på att det är så korta matcher i Damälvan (2 gånger 20 minuter) kommer det inte bli lätt för oss att vinna om lagen försvarar sig bra. Vi kommer säkert att hamna i samma situation längre fram, att det är vi som håller i bollen medan motståndarna inriktar sig på försvar och kontringar. Det här blir första gången alla förväntar sig att vi ska vinna. Det blir en bra övning i att hantera den pressen.

Mellangrupp
Till helgen ansluter ÅU:s nyförvärv Jaana Lyytikäinen till laget. Satu Kruus, Nina Hietanen och nygamla målvakten Emelie Karström kommer också att finnas till förfogande. Det blir alltså många nya spelare för Miettinen att hålla ögonen på, och dessutom ska hon granska IFK-spelarna under turneringen.
– Efter helgen ska vi plocka upp några unga talanger till vår träningsgrupp. Totalt handlar det om fem spelare som ska erbjudas lärlingskontrakt.
De fem spelarna – två från Åland United och tre från IFK – ska utgöra en mellangrupp som under 2010 ska träna med båda lagen.
– De får konkurrera om platserna i båda lagen. Det är viktigt att vi bestämmer oss för vilka det blir nu i helgen, för de kan bli aktuella för spel redan i vår första ligacupmatch mot Ilves den 30 januari, säger Miettinen.

MALIN LUNDBERG