DELA
Foto: Ida K JanssonLÄMNAR Gary Williams ledde Åland United mot FC Åland P01 den gångna helgen i vad som kan ha varit hans sista match för klubben. Så fort ÅU presenterar en ny tränare lämnar han sitt uppdrag.

ÅU nära ny tränare

FOTBOLL. Enligt uppgifter till Nyan ligger samarbetssvårigheter i Åland Uniteds lagledning bakom Gary Williams uppsägning.

Engelsmannen ska fortsätta leda laget tills en ersättare är på plats på Åland – och klubben hoppas kunna presentera ett namn redan den här veckan.
Natten mellan torsdag och fredag slog nyheten ned som en bomb i Fotbollsåland: Gary Williams hade valt att lämna sitt tränaruppdrag för Åland United i förtid. Nya Åland var först ute med nyheten på webben, i en artikel där sportchefen Mikael Virta beklagade Williams beslut.

– Personligen är jag väldigt sorgsen å Garys vägnar. Å andra sidan fortsätter mitt jobb och klubben lever vidare. Nu gäller det att så snabbt som möjligt hitta en ersättare, sade Virta.

”Personliga orsaker”

I sin avskedsansökan uppger Williams ”personliga orsaker” till att han väljer att bryta sitt kontrakt med ÅU, som skulle ha löpt ut den 31 oktober.

Enligt flera av varandra oberoende källor till Nya Åland har Gary Williams haft samarbetssvårigheter med sin andretränare Craig Wight, och att det ska ha varit en stor anledningen till att han bad styrelsen om att få avsluta sitt kontrakt i förtid.

– Alla tränarteam har meningsskiljaktigheter, det hör till fotbollen. Men man löser dem och går vidare. Att lösa problem hör till jobbet som fotbollstränare, säger Craig Wight som tillbakavisar påståendena.

 

Arbetet med att hitta en ny huvudtränare pågår för Åland United som i helgen slog FC Ålands P01-lag i en träningsmatch med 5–1 (målskyttar: Julia Tunturi (2), Ella Vanhanen, Viktoria Byskata och Kaisa Kotka).

Sportchefen Mikael Virta har haft tre huvudspår bland tänkbara ersättare, men har också fått tre ansökningar om tränarjobbet från ”etablerade namn inom finsk fotboll”.

– Ingenting är hundraprocentigt klart, men jag hoppas att vi kan ha klart med en ny tränare någon gång den här veckan, säger Virta som inte vill gå in på vem det rör sig om.

Gary Williams å sin sida vill inte gå in på detaljerna kring varför han väljer att lämna sitt uppdrag i förtid.

– Det blir alltid spekulationer om sånt här, men jag tycker att vi ska välja att gå vidare för klubbens skull. Jag och min familj mår bra, och för tillfället har jag inget annat jobb på gång på Åland. Jag fortsätter att coacha Åland United tills de hittat en ny tränare.

Att klubben sannolikt presenterar Williams ersättare redan denna vecka kommer som nyheter för 38-åringen.

– Jag skulle önska att jag fått den informationen från klubben och inte från media, eftersom det påverkar min framtida arbetssituation.

Kommer du att fortsätta i landslaget?

– Mitt beslut att inte jobba vidare som ligatränare påverkar bara min roll i Åland United. Vad jag vet kommer jag att fortsätta i landslaget, säger Gary Williams om ”Helmarit” som deltar i Cyprus Cup i mars.