DELA

ÅU möter topplag från Norrettan

FOTBOLL. Åland United möter i helgen Norrettanlaget Danmarks IF i en träningsmatch på Jomala konstgräs.
– Det blir en helt annorlunda match än den mot FC Sport förra helgen. Nu blir det tuffare motstånd och högre tempo, tror tränare Marianne Miettinen.
Danmarks IF slutade trea i Norrettan förra året. Även i år tros laget kunna blanda sig i toppstriden, och nyligen visade man att man är att räkna med då man besegrade damallsvenska AIK hemma med 2–1. Även i returmötet mot Annica Sjölunds gamla klubb stod man upp väl och laget förlorade med minsta möjliga marginal, 0–1.
– Det här är ett lag som håller samma nivå som topplagen i finländska ligan. Det är ett spelande lag som vill spela bra fotboll. Det blir igen ett bra test för vårt försvarsspel, säger Miettinen.

Skador i försvaret
Inför söndagens träningsmatch är ÅU:s trupp så gott som skadefri. De spelare som inte kan medverka återfinns alla i försvaret.
– Vår målvakt Maria Rönnbäck är halvskadad och kommer inte att vara första målvakt på söndag. Vår andra målvakt, Emelie Karström, har varit magsjuk men mår bättre och borde kunna spela.
I backlinjen saknas Sanna Vahtera och Marie Waarheid.
– De rehabtränar ännu. För Sanna börjar det se ljusare ut, nu kan hon springa igen, men när Marie är tillbaka är mer osäkert.

Tempo
Inför helgens match vill Miettinen, precis som under flera matcher tidigare, se ÅU skruva upp tempot i passningsspelet.
– Vårt passningsspel ser bra ut när vi spelar matcher med lägre tempo. Men det måste kunna vara lika bra när tempot är högre. Under alla våra matcher hittills har vi haft sekvenser när det sett jättebra ut. Nu gäller det att vi kan hålla det i 90 minuter, inte bara i 45.
Söndagens match spelas på Jomala konstgräs. Avspark är klockan 15.00.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax