DELA
Foto: Erkki SantamalaKLASSIKERMÖTE Tabelltvåan Åland United och Cynthia Uwak ställs mot toppplaget och ärkerivalen PK-35 på lördag.

ÅU går för seger i ”El Clásico”

FOTBOLL. Mellan sig har klubbarna vunnit de sju senaste mästerskapen.

På lördag tar PK-35 emot Åland United i finsk damfotbolls eget ”El Clásico”.

– Vi åker dit för att vinna, säger ÅU-tränaren Giovanni Costantino.
På sin hemsida beskriver Åland United mötet med PK-35 borta på ISS Stadion i Myrbacka på lördag som finsk damfotbolls ”El Clásico”. Originalet är det spanska supermötet mellan Barcelona och Real Madrid, och det är lätt att se parallellerna i närtid: PK-35 har vunnit fem av de senaste sju årens FM-guld, Åland United har tagit de övriga två.

Över tid haltar dock jämförelsen då HJK är finsk fotbolls överlägset mest framgångsrika damlag med 22 titlar, sjutton fler än PK-35. Honka är tvåa med tre FM-guld.

Andretränaren Craig Wight tar hjälp av historien för att tona ned betydelsen av matchen – och därigenom pressen på sina spelare.

Parkerar INTE bussen

– Finsk damfotbolls klassikermöte är det mellan HJK och PK-35. Men ska jag göra någon jämförelse med ”El Clásico” är det att PK-35 liksom Barcelona alltid spelar på samma sätt, oavsett manskap. PK kommer att vilja äga mycket boll och bygga spel från backlinjen. De kommer att försöka hota oss centralt med sitt kortpassningsspel, och vi måste vara noggranna i vår defensiv.

Men att ”parkera bussen” och spela hyperdefensivt är det inte tal om för ÅU.

– Mest av allt för att jag hatar den där idiotiska busstermen. Vi ska spela smart försvarsfotboll, veta när vi ska pressa högt och när vi ska falla lågt. Det blir viktigt för oss att ta sig igenom de första tjugo minuterna utan att släppa till för många chanser, och förhoppningsvis kan vi straffa dem på någon omställning, säger Craig Wight.

”En kvartsfinal”

Efter en tredjedel av grundserien är Åland United delad tvåa med TPS. En förlust mot PK-35 på lördag gör dock att laget halkar sju poäng efter ligaledaren.

– Men det är fortfarande många matcher kvar som ska spelas. Med tanke på att alla tippade oss i botten inför säsongen är det otroligt att vi är tvåa nu. Jag ser inte matchen mot PK som någon seriefinal, men kanske som en kvartsfinal. Det är lite som ett dubbelmöte i Champions League, förlorar vi det första får vi ett sämre läge inför returen, säger Wights tränarkollega Giovanni Costantino.

Skadade trion Kaisa Kotka, Julia Tunturi och Olivia Mattsson missar matchen som har avspark klockan 15 på lördag.