DELA

ÅSS-kappseglarjuniorer till NM

SEGLING. Alla sju kappseglande juniorer vid ÅSS som deltog i det avgörande kvalet i optimistsegling i Björneborg förra helgen kom till NM i Århus Danmark i juli. Enligt de preliminära resultaten ligger Markus Rönnberg även på första reservplats till EM i Grekland.
Vårens tredje optimistranking och den sista kvaltävlingen till sommarens olika mästerskap i optimistjolle ordnades av BSF – Segelföreningen i Björneborg. Banområdet låg utanför Mäntyluoto och under regattan seglades samtidigt tävlingar i Optimistjolle, Snipe och 505. I optimistklassen deltog 56 båtar.
Gabriella Nordlund från ÅSS rapporterar i ett pressmeddelande att svaga vindar och stark ström vid mynningen av Kumo älv utmanade seglarna. Första starten blev uppskjuten den första dagen och en delsegling den andra dagen var nära att annulleras. Alla sex delseglingar genomfördes dock till sist och bästa ålänning i Björneborg blev Micke Berg, följd av Markus Rönnberg och Jennifer Rundberg.

Alla till NM
I och med regattan seglade Markus Rönnberg in sig på en sammanlagd tionde plats i den preliminära nationella kvallistan till VM, EM och NM Han följs av Micke Berg på 15:e plats.
Jennifer Rundberg är tredje bästa ålänning i kvalet och ligger på 26:e plats. Stella Pipping åkte in på 30:e plats, Ida Wasström på 36:e, Emil Nordlund blev 44:a och Pia Bengts slutade 48:a.
Till VM åker de fem första i kvalsammanfattningen. Till EM åker placerade över 25, medan Nordiska Mästerskapen kräver placeringar över 50:e plats. Till NM var könsfördelningen exakt bland de kvalificerade, med lika många platser besatta tjejer och killar.

Inför Danmark
I slutet av juli kommer den kappseglande juniorerna från ÅSS att följas åt till Århus i Danmark. De får sällskap av klubbkamraterna Daniel Berg och Göran Rundberg i 29er. Före NM har de möjlighet att träna under ytterligare en rankingtävling i Helsingfors veckan efter midsommar. I höst återstår två rankingtävlingar i Esbo och Willmanstrand samt FM i Lahtis.
Det strömma vattnet i Björneborg var bra träning för juniorerna inför Danmark, och de fick även hanskas med tidvatten. Juniorerna tyckte det var svårt att runda banan i strömmen och många drev in i märkena, tappade placeringar, körde ihop och fick protester på sig.

Gemenskap viktigt
– Det var också jobbigt när de större båtarna från de andra klasserna kom och tog vinden av en, kommenterar Jennifer Rundberg.
Att det var svag och vridande vind gjorde också banan svårseglad. Juniorerna är ense om att ordentliga vindar är att föredra, eftersom båtvikten vid svag vind spelar för stor roll för hur det går.
De många starterna i olika klasser efter varandra var inte helt lätta att hålla reda på. Ida tycker att det är bra att få träna på olika förhållanden på olika platser. Juniorerna efterlyser också flera träningsläger. Gemenskapen i gruppen och att få träffa andra seglare är viktigt.
– På NM får vi mäta oss med seglare från andra länder. Vi får bo på hotell och träffa nya människor. Gemenskapen med alla seglare är kul, tycker Stella Pipping och Pia Bengts.

Mitt i natten
Tävlingarna innebär dock långa och många resor. Juniorerna tycker att det är tråkigt att man inte hinner vara med på prisutdelningen när det finns en färja att passa. Jobbigt är det också att komma hem mitt i natten. De tycker det dessutom skulle vara roligt att hinna se mer av platserna där de seglar. Nu är det segling för hela slanten.
– Men det är också kul att spela kort och umgås med de andra på färjan, tycker Emil Nordlund.

ISAC BOMAN

sport@nyan.ax