DELA

Arajuuri klar för Kalmar FF

FOTBOLL. Paulus Arajuuri lämnar IFK Mariehamn efter den här säsongen och går vidare till Kalmar FF.
Mittbacken har skrivit under ett fyraårskontrakt med de regerande svenska mästarna, och för IFK innebär det ett tillskott på 90.000 euro.
– Jag spelar fortfarande i IFK-tröjan och vill göra rätt för mig i den innan jag tänker på nästa säsong, säger Arajuuri.
Tre matcher till i IFK Mariehamn sen är Paulus Arajuuri Kalmar FF:s de fyra kommande säsongerna.
– Jag vill egentligen inte kommentera någonting kring Kalmar och framtiden. Jag spelar fortfarande i IFK-tröjan och vill göra rätt för mig i den innan jag tänker på nästa säsong, säger Arajuuri.
Det är 2008 års allsvenska mästare som du går vidare till. Hur stort är det för dig i din fotbollskarriär?
– Jag vill sköta det här på ett professionellt sätt och bara fokusera på IFK. Därför vill jag inte få fram några känslor som har med den nya klubben att göra. Och finns det sådana tankar så vill jag glömma dem, säger han.


”Spännande värvning”
Det finns flera allsvenska klubbar som visat intresse för mittbacken den senaste tiden. I somras bekräftade Djurgårdens dåvarande sportchef Göran Aral för Nyan att de var intresserade, men det var alltså den allsvenska mästarklubben som värvade honom.
– Vi har följt honom under den här säsongen så Paulus är en spännande och positiv värvning för oss. Vi ser honom som en utvecklingsbar mittback och har därför skrivit ett kontrakt på fyra år med honom för att både vi och han ska få ro att utvecklas, säger Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson till Nyan.
Det står redan klart att KFF-backen Mikael Eklund inte får förlängt med klubben och Samuelsson ser den nya värvningen som en trolig ersättare för honom.
Betyder det att Arajuuri kommer att vara given i startelvan?
– Det vet man aldrig. Det finns alltid stor konkurrens men så klart är det förhoppningen, säger Samuelsson.
Varför valet föll på just Kalmar FF vill Arajuuri själv inte kommentera utan hänvisar till sin agent Jonas Wirmola. Nyan har försökt att nå honom för en kommentar men utan framgång.


Pengar till IFK
Paulus Arajuuri har alltså kontrakt med IFK fram till 30 november men sedan är han fri att lämna klubben. Han behövde alltså inte blanda in IFK i övergången till Kalmar FF.
– Det har bara varit en tidsfråga om när det här skulle bli aktuellt. Det är synd att klubben förlorar en sådan bra fotbollsspelare men samtidigt får vi vara stolta över att vi har fostrat en så bra spelare, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson.
Men som Nya Åland tidigare berättat går IFK ändå inte lottlösa. Eftersom 21-åriga Arajuuri har spelat två år i klubben får IFK fostringspengar för den tiden. Totalt rör det sig om en summa på 90.000 euro som är baserat på Fifas regelverk.
– Självklart är de pengarna välkomna. För en liten klubb som IFK är det välbehövliga pengar, fortsätter Mattsson.
Någon tilltänkt ersättare för Arajuuri har IFK inte i nuläget.
– Nej, vi har inget på gång utan det är något vi nu får se över, avslutar han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax