DELA

Arajuuri blickar mot Europa

FOTBOLL. I somras spelade Finland sitt första U21-EM någonsin. I morgon börjar jakten mot slutspelet 2011. Och i centrum står IFK Mariehamns Paulus Arajuuri.
– Det blir tufft, säger han. Men vi har en dröm och allt är möjligt.
Just nu befinner sig Paulus Arajuuri i Holland. Det är lite drygt ett dygn kvar till Finlands första kvalmatch till U21-EM i Danmark 2011 och Arajuuri känner sig utvilad efter två veckors speluppehåll i Tipsligan
– Det känns bra, säger han. Vi har precis kommit till hotellet och jag tycker alla verkar jättetaggade. Det ska bli en rolig match mot Holland
Holland ja, svårast tänkbara motstånd direkt för det nya U21-landslaget. Och det är en tuff grupp som Finland hamnat i. Såväl Polen som Spanien är starka nationer och egentligen är det väl bara Liechtenstein som ser riktigt enkla ut.
– Jag har snabbt kollat igenom spelartruppen och de flesta spelar i den holländska ligan eller i Premier League. Så det är säkert tuffa killar och jag ser det som en rolig utmaning, säger Arajuuri om Hollands trupp.


Slåss om platserna
Grundstommen i Finlands lag är densamma sedan tiden med U19 och U20. Men laget har förstärkts med Jukka Raitala, Joona Toivio, Jukka Lehtovaara och Teemu Pukki som alla var med i sommarens EM-trupp.
Dessutom är Mika Ojala tillbaka från sin skada.
– Vi gjorde klar vår målsättning redan under det första mötet. Då sa vi att det är fem matcher det här året och när vi fortsätter nästa höst ska vi vara med och slåss om EM-platserna. Det ska alltså inte vara några meningslösa matcher nästa år och huvudmålet är självklart att nå EM, säger Arajuuri.
Men det är en lång väg att vandra. Kvalet inleds med tio grupper där gruppsegrarna plus de fyra bästa tvåorna går vidare till ytterligare ett kval i oktober 2010. Sju lag går sedan vidare till EM, dit hemmanationen Danmark är direktkvalificerade.


Svårt att jämföra
Vandringen börjar alltså i morgon mot Holland. Och redan på tisdag nästa vecka spelar Finland borta mot Polen. Den första hemmamatchen är den 9 oktober i Helsingfors och då är det återigen Holland som står för motståndet.
Det U21-lag som kvalificerade sig till årets EM slog bland annat ut Danmark och Skottland i gruppspelet och vann sedan över Österrike i den avgörande playoff-matchen.
Men Arajuuri tycker det är svårt att jämföra de båda lagen.
– De hade många tongivande spelare från Veikkausliiga och dessutom några som spelade utomlands. Vi är nog i samma situation som när de började och vi har också flera utomlands samt andra som är ordinarie i Veikkausliiga. Så vi har också ett bra lag och det är ett långt kval och om två år kanske våra killar också är i Premier League. Man vet aldrig, säger Arajuuri.


Lagets bästa
Nej, man vet ju aldrig. Och kanske det gäller allra mest för just Arajuuri. Kontraktet med IFK går ju ut i slutet av november och bland annat Djurgården har bekräftat ett visst intresse för honom.
Men med ett U21-kval framför sig öppnar sig ett än större skyltfönster för Arajuuri,
– Det är säkert många klubbar på plats eftersom det är unga spelare och ett EM-kval, säger han. Men det är inget jag tänker på utan jag spelar bara.
Finland har värmt upp med två träningsmatcher inför kvalet och Arajuuri har spelat 90 minuter i båda matcherna. Först mot Sverige där det blev förlust med 0–1 och nu senast mot Belgien i en match som slutade 0–0.
Just mot Belgien stod Arajuuri för en riktigt bra insats och efteråt fick han beröm av förbundskaptenen Markku Kanerva. Så nog har Arajuuri allt en och annan klubb efter sig fortfarande.
– Jag tänker bara för lagets bästa och jag försöker prestera så bra som möjligt. Sådana saker får man ta i efterhand men när man gör sitt jobb så bra så möjligt så kommer det hända saker.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax