DELA

Ansökan om Formel 1 på Slemmern inlämnad

MOTORBÅTSPORT. Mariehamns seglarförenings motorbåtsnämnd har inlämnat en ansökan om tillstånd för att ordna en Formel 1-båttävling på Slemmern i sommar. Från arrangörshåll är man i nuläget tämligen förtegna om planerna.
En av orsakerna till att de personer som står bakom ansökningen till Mariehamns Hamnnämnd i nuläget inte vill prata så mycket om tävlingarna, är att Formel 1-båtsporten alltför ofta förknippas och sammanblandas med tävlingar som Poker Run.
– Det här är något helt annat. Miljövänliga bränslen och oljor används och kontrollen från det internationella förbundet är stenhård, säger man från arrangörshåll.
Enligt ansökningen sänds båtarnas formel 1 i 42 länder, och från arrangörshåll tror man att en formel 1-tävling medialt skulle kunna ersätta PAF Open.
– Det skojiga är att finländaren Sami Seliö, som var här och körde en dubbelsitsig båt ifjol, för tillfället leder formel 1-serien, säger den ur arrangörsgruppen som Nya Åland har pratat med.
Även svenskt intresse finns i sporten, då Jonas Andersson, som tävlade på åländska vatten i F2000-klassen för några år sedan, nu har bytt upp sig till Formel 1.
Enligt ansökan skulle tävlingen pågå under tre dagar och under tiden skulle båttrafiken på Slemmern begränsas i viss utsträckning. Arrangörerna ämnar även hålla tävlingarna fria från entréavgifter.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax