DELA

Andelar till salu – i travhäst

210 euro om året. För den summan säljer de åländska traventusiasterna Mathias Sandberg och Jeanette Karlsson andelar i sin nyinköpta travhäst Fro Yo Man.
– I Sverige är det vanligt med andelsägande. Eftersom vi har mycket publik på travbanorna tänkte vi att testa på att sälja hästen på ett nytt sätt till folk, samtidigt som vi gör en kul grej av det, säger Sandberg.

Anledningen till att Sandberg och Karlsson vill sälja andelar i hästen de precis köpt är att det är ett sätt att finansiera den träning som hästen behöver för att lyckas på tävlingsbanan.

För att maximera sina säljchanser stod paret på Maxinges parkering i lördags.

Fint lynne

Flera personer stannar för att prata och flera barn går tillsammans med sina föräldrar fram till hästen för att klappa den fyraåriga valacken, som främst koncentrerar sig på sin mat. Att Sandberg och Karlsson fastnade för den fyraåriga valacken från Amerika berodde främst på hans fina lynne. Medan ägarna försöker sälja honom står han lugnt och äter hö i en hästtrailer trots att lördagsshoppingen pågår för fullt runt omkring.

– Det märks att han är från stan. Ett bra lynne är värt oerhört mycket hos en tävlingshäst. Stressar hästen går mycket av energin åt till det på tävlingsplatsen, säger Jeanette Karlsson.

Att hästen har ett folkvänligt lynne är också viktigt eftersom den ska delta i evenemang tillsammans med ägarna.

Startat i sex lopp

Karlsson och Sandberg har haft 4-åringen i drygt två veckor. Duon köpte honom för 100 000 svenska kronor av den svenske proffstränaren Stefan Melander.

Fram till i dag har valacken startat i sex olika lopp, fem på Solvalla och ett i Eskilstuna. Ett av loppen vann han.

– Vi hoppas på att han kommer att göra väl ifrån sig på tävlingsbanorna. Om han får hålla sig hel och frisk ska han nog springa in en del pengar.

Nu är målsättningen att träna honom i V75-form.

– När jag provkörde kände jag direkt att det fanns ”power” i honom, han hade ett väldigt lätt travsteg, säger Sandberg.

När Nyan är på plats på lördagseftermiddagen är halva hästen redan såld.

– Jag är nöjd, även om det har varit lite segt. Det är fortfarande löning på måndag och det tror jag att kan bli en stor grej eftersom intresset varit jättestort, säger Sandberg.

Vad händer om ni inte klarar av att sälja alla andelar?

– Då blir de kvar på mig. Det känns helt okej.