DELA

”Allu”: Självklart att komma tillbaka

FOTBOLL. IFK Mariehamn har dragit i gång försäsongsträningen på allvar.
På konstgräset i måndags syntes en nygammal spelare – med hopp om att få fart på karriären igen.
– Jag har fina minnen härifrån, säger Aleksei Kangaskolkka.
I december smygstartade IFK Mariehamn försäsongsträningen med en handfull a-lagsspelare på plats, och med juniorer från akademin som utfyllnad på passen.
Efter nyår har träningens intensifierats, och nu är samtliga spelare på plats förutom Diego Assis, Anthony Dafaa, Amos Ekhalie, Dever Orgill och Duarte Tammilehto (se separat artikel).
På måndagens träningspass syntes bland andra reguljära startspelare från i fjol som Jani Lyyski, Kristian Kojola och Petteri Forsell. De två senare spelarna har kontrakt med IFK över den kommande säsongen, även om båda två har klargjort att de vill testa på spel utomlands om någon klubb skulle visa intresse under den närmaste tiden.
Aleksei Kangaskolkka, 26, har däremot vänt åter till Åland efter sitt proffsäventyr i Sverige (Jönköpings Södra) och Nederländerna (Heracles). Anfallaren gjorde 50 ligamatcher för IFK Mariehamn under 2011 och 2012 och blev tvåa i skytteligan under sitt andra år i Grönvitt.
En långdragen skada och minimalt med speltid i Eredivisie fick ”Allu” att välja Grönvitt igen.
– Jag fick spela för Heracles i början av förra säsongen, men sen fick jag problem med hälsporre och kunde inte spela på sju månader. Det året förstördes, och i höstas fick jag känslan att jag inte ens fanns med i Heracles planer. Vi var fyra anfallare, men laget spelar med en ensam striker på topp. De lånade in Denni Avdic som har blivit tvåa i allsvenskans skytteliga och spelat i Werder Bremen, men inte ens han fick speltid. Då kände jag att det var dags för mig att hitta något nytt, säger Aleksei Kangaskolkka.


”IFK enda alternativet”
– Min agent letade efter lite olika klubbar i höstas, men det är inte lätt när man inte har spelat fotboll på över ett år eftersom det inte ser bra ut på ens cv. Så kom jag att tänka på Finland och då är egentligen IFK mitt enda alternativ. Jag har fina minnen härifrån och min flickvän (Jenna Ekström) är från Åland. Trivs man utanför plan är det lättare att prestera på den, och nu vill jag bara tillbaka på planen och göra mål igen. Just nu känns kroppen bra och jag har inga problem med skador (Aleksei knackar på bordet i WHA:s pressrum).

Läs mer i onsdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax